”Žene i mediji”: Kreće analiza koliko se u televizijskim programima govori o nasilju nad ženama

Foto: Pixabay

Agencija za elektroničke medije (AEM) analizirat će koliko pozornosti informativni programi HRT-a, Nove TV i RTL-a te nekoliko lokalnih i regionalnih televizija posvećuju nasilju nad ženama, a rezultati studije bit će objavljeni u četvrtom kvartalu ove godine, izvijestili su iz Agencije.

Najava analize programa uslijedila je nakon što je u Lisabonu krajem prošlog mjeseca održan sastanak radne skupine ”Žene i mediji” Mediteranske regulatorne mreže. U ime Agencije za elektroničke medije, koja je također dio mreže, na sastanku su sudjelovali članovi Vijeća za elektroničke medije (VEM) Vanja Gavran, koji je ujedno i predsjednik radne skupine ”Žene i mediji” Agencije te Anita Malenica i Gordana Simonović.

Mediteranska regulatorna mreža posebnu pozornost posvećuje većoj vidljivosti žena u medijima. Stoga je na tom sastanku dogovoreno da se u 2018. provede komparativna studija o tome koliko se u informativnim programima televizija govori o nasilju nad ženama. U istraživanje će se uključiti sve članice Mediteranske regulatorne mreže te će ga provoditi u svojim zemljama. Analizirat će se tri mjeseca informativnog programa za ožujak, travanj i svibanj na uzorku minimalno jedne javne i jedne komercijalne televizije.

Osim toga, Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Hrvatsko novinarsko društvo i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u petak 9. ožujka u zagrebačkom Novinarskom domu organiziraju konferenciju “Žene i mediji u Hrvatskoj”. Na toj konferenciji govorit će zastupnici u europskom parlamentu Marijana Petir i Tonino Picula, ravnateljica Hrvatske izvještajne novinske agencije Branka Gabrijela Vojvodić, direktorica informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. (Hina/Nac.)