Povezite se

Izdvojeno

Žena – što veće eksponiranje kroz provokativnost i vulgarnost to prihvatljivije

Objavljeno

-

Piše: SNJEŽANA NEMEC

Nerijetko se danas svjedoči mladim ženama koje su suprotnosti s nečim što se zove samopoštovanje, a njihovo samodokazivanje otišlo je u potpuno krivom smjeru. Sve je danas javno. Što javnije to bolje. Što veće eksponiranje kroz provokativnost i vulgarnost to prihvatljivije. Tako je i s javnim iznošenjem intime. Tako je i djevičanstvom koja se danas  poput robe, trezorskih zapisa, dionica, nekretnina, umjetnina jednostavno prodaje na aukciji. Prvi, drugi, treći put. PRODANO!

Da su promijenjene muško – ženske uloge i ptice na grani već znaju no mora li žena gubiti svu svoju ženstvenost i samopoštovanje.  Zar je tako teško pokazati malo stila, biti dama, pojmiti značenje ove riječi i shvatiti da i na taj način može skrenuti nečiju pažnju.

Nerijetko se danas svjedoči mladim ženama koje su suprotnosti s nečim što se zove samopoštovanje, a njihovo samodokazivanje otišlo je u potpuno krivom smjeru. Sve je danas javno. Što javnije to bolje. Što veće eksponiranje kroz provokativnost i vulgarnost to prihvatljivije. Tako je i s javnim iznošenjem intime. Tako je i djevičanstvom koja se danas  poput robe, trezorskih zapisa, dionica, nekretnina, umjetnina jednostavno prodaje na aukciji. Prvi, drugi, treći put. PRODANO!

Danas nije neobično dok sjedite na kavi s prijateljem, partnerom da se istima izravno nabacuje druga žena. Zabacuje kosu, napučuje usne, govor tijela vrišti – sad ću ga zaskočiti. I tako nekoliko puta dok vas to ne razljuti ili ražalosti. I nema veze što ste vi tu i što ista nema pojma tko ste mu. Nije ni rijetkost da usred bijela dana  naletite na cajke i da vam u ušima odzvanja – Biću tvoja, biću tvoja, biću tvoja, tvoja biću, biću tvoja.. kad tad..biću.. I tada pogledaš u taj  nevjerojatan spoj neke europske  profinjenosti i balkanske strasti mladih cura. Izgledaju kao da preko tjedna idu kod gospođe Müller na klavir, a subotom i još pokojim danom ubijaju se narodnjacima i uvaljuju svakom muškarcu. Bila je subota, ujutro i upravo su to činile. Za nedjelju nisam sigurna. Valjda pobožno odu na misu. I što čovjeku preostane nego da se sjeti Hašim Kučuk Hokija i pjesme- Pijem da zaboravim. Šalu na stranu, ali čovjek se ne može zapitati  o čemu se ovdje zapravo radi. Jesu li one možda ipak samo dobre menadžerice 21. stoljeća koje su prilagodljive, snalažljive, otvorene, spremne odgovoriti na ultimativan zahtjev promjenama koje se događaju sve brže. Ili su jednostavno djevojke koje u ovom društvu takozvanog tekućeg stanja nisu pronašle svoje samopoštovanje, vjeru u sebe i nešto što se zove odgovornost, prema sebi i drugima.

Nekada je žena bila žena dok se  nije u svojoj borbi za emancipaciju u potpunosti saplela i izgubila. Tragedija je to samostalne ili ekonomski slobodne žene koja nije u premnogo, nego u premalo iskustava kako je to rekla Emma Goldman. Koju su vremenom okrali za slap te sreće. Puko izvanjsko oslobođenje koje je od suvremene žene napravilo umjetno biće koje čovjeka podsjeća na plodove francuske hortikulture s njezinim arabesknim drvećem i grmljem; na sve, samo ne na oblik koji bi ostvarila izrazom vlastitih nutarnjih osobina.

Trend koji vuče sve dalje i dalje  i utječe na jasnoću zapažanja i ozbiljno priječi sposobnost rješavanja istih.  Masovna je to  kultura koja postaje realnost našeg vremena, stila život. Prijetnja koja se pojavljuje u svom najgorem obliku, i koja ne samo da kretenizira ukus nego i brutalizira osjećaje.

Ovdje zapravo govorimo i o svojevrsnom i sveprisutnom vulgarizmu.  U glazbi, filmovima, reklamama, u reality showovima gdje najvulgarniji opstaju. U paraknjiževnosti gdje takozvane estradne zvijezde pišu knjige koje kompromitiraju bio kakvu vrijednost i simboliziraju sve što je izvanestetsko, izvanknjiževno, izvanumjetničko. U sferi liposukcije, silikona, rinoplastike, vaginoplastike, jugoplastike i svih gluposti koje smo spremni napraviti da bi “malo više“ izgledali kao Beyonce, Kim Kardashian….. Ili sferi estrade gdje raznorazne Goce, Nece, Lece, Vece, Seke… buče, riču, kliču, zavijaju, vodeći se, valjda Darwinovom teorijom prirodnog odabira i instinktom za preživljavanjem, diktirajući sirove, debilne glazbene trendove i kulturne vrijednosti.

I dok se ukazuje na ovaj trend najvjerojatnije odmahuju rukom, ali onda u nekom trenutku ostaju u čuđenju  i konstataciji – Ne mogu više naći muškarca koji me poštuje, u kojeg ću imati povjerenja, uz kojeg ću se osjećati ženom. U čuđenju ostaju i sami muškarciNe mogu naći ženu koja je žena. Površne su, ograničenog raspona da bi dopustile ljubav i zanos što ih u sebi nose.

Promjene su neminovne no svaka promjena nije dobra. Unijeti ponekad plamen nemira u poredak stvari i sivilo, podignuti  buru na tu skoro glatku površinu je potrebno no kad to postaje modus operandi, kad žena zabravlja biti ženom i damom tada to postaje problem.

i.

Izdvojeno

Predsjednica Grabar-Kitarović poklonila se žrtvama Škabrnje

Published

on

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u petak poslijepodne, nakon što je bila na svečanoj sjednici u povodu Dana grada Zadra, poklonila se žrtvama Škabrnje,  ubijenima u pokolju 18. studenoga 1991. 

Predsjednica Grabar-Kitarović najprije je položila vijenac i zapalila svijeću kod spomen-obilježja masovne grobnice poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu u Škabrnji, a zatim je počast odala i kod glavnoga križa na mjesnom Groblju sv. Luke.

Kao i prošlih godina kad je dolazila u Škabrnju, predsjednica nije davala izjave za medije.

Škabrnja je osvojena 18. studenoga 1991., istog dana kad se dogodila i vukovarska tragedija. U tom su malom ravnokotarskom mjestu ubijena 84 Hrvata, 26 branitelja i 58 civila.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Vukovarci odali počast žrtvama na Ovčari

Published

on

Komemoracijom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća Vukovarci su u srijedu odali počast žrtvama ekshumiranima iz masovne grobnice na Ovčari, poljoprivrednom dobru kod Vukovara na kojem je 20. studenoga 1991. ubijeno i u masovnu grobnicu zakopano 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice nakon sloma obrane grada.

 Vijence podno spomen obilježja na Ovčari položila su i svijeće zapalila brojna izaslanstva, među kojima i Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom.

 Tijekom komemorativnog programa “Ovčara – vječna rana” u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, pročitana su imena svih 200 žrtava, među kojima su bili i novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević te francuski ratni dragovoljac Jean-Michel Nicolier. Pokraj svakog od 200 kupolastih čempresa, zasađenih na mjestu masovne grobnice, postavljena je crvena ruža.

 Molitvu je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Ivica Jagodić.

Još se traga za 60 zatočenika iz vukovarske bolnice

 Nakon pada Vukovara 18. studenoga 1991. iz vukovarske bolnice odvedeno je oko 260 ranjenika i civila, a njih 200 je dva dana poslije pogubljeno na Ovčari. Za oko 60 preostalih zatočenika odvedenih iz bolnice još se traga. Najmlađoj žrtvi Ovčare bilo je 16, a najstarijoj 77 godina. Od 200 ekshumiranih žrtava, 192 su do sada identificirane, a osam nije.

 Članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata do Ovčare su došli umimohodu od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

 Program ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. završava u srijedu navečer misom zadušnicom, koja će biti služena u vukovarskoj Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova.

 Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na grad. Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske.

U koncentracijske logore odvedeno 7000 vukovarskih branitelja i civila

 Nakon gotovo tromjesečne vojne opsade obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

 Prema popisu koji je sastavio Franjevački samostan u Vukovaru nakon dvogodišnjeg prikupljanja podataka o stradalima u obrani Vukovara, tijekom agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na taj grad 1991. godine stradalo je 2.717 branitelja i civila. Na popisu nestalih osoba iz Domovinskog rata nalazi se još 386 osoba kojima se svaki trag gubi u ratnom Vukovaru 1991. godine.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Penava o Danu sjećanja na žrtvu Vukovara

Published

on

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zahvalio je u srijedu svima koji su došli u Vukovar i svojom nazočnošću odali poštovanje gradu i njegovoj žrtvi 1991. godine te je izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim obilježavanjem Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

“Izuzetno sam zadovoljan kako je proteklo ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, sve je bilo na razini na kojoj treba biti, na kojoj je bilo i minulih godina, veliki broj ljudi, dostojanstveno bez ijednog incidenta”, rekao je Penava nakon odavanja počasti žrtvama koncentracijskog logora Veleprometa kroz koji je od rujna 1991. do travnja 1992. prošlo na tisuće branitelja i civila.

U izjavi novinarima rekao je kako ima osjećaj ponosa i zadovoljstva jer svi oni koji dolaze u Vukovar gaje duboke emocije i poštovanje prema Vukovaru, a to je i smisao samoga Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Na pitanje novinara je li s članovima Vlade koji su gotovo svi bili u Vukovaru razgovarao o procesuiranju zločina Penava je odgovorio da se te teme u okolnostima obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nisu doticali.

“Naravno da su dužnosnici odgovorni i dužni razmišljati o takvim stvarima 24 sata na dan”, rekao je Penava i dodao kako misli da bi se trebalo upitati “…zašto su rezultati tako slabi i treba li osmisliti nove zakone, nove pravilnike, novi sustav i ustroj” jer se stradalnicima rezultati moraju pokazati.

Istaknuo je da se nikome neće dati mira dok je stanje takvo kakvo je te kako nipošto ne treba dopustiti da “nečiji ego, taština, funkcija i fotelja koči rezultate” koji ponajprije moraju zadovoljiti stradalnike.

U vezi s boravkom članica udruga “Žena u crnom” iz Beograda te “Žena iz Zvornika” u Vukovaru i iskazivanjem pijeteta žrtvi njegovih žitelja, istaknuo je da te žene razumiju Vukovarce jer znaju što je bol i neprospavana noć. Podupro je njihove zahtjeve za otvaranje arhiva u kojima su odgovori na pitanje o sudbinama nestalih osoba, a sramotnim je ocijenio to što se u njima drži ono što bi pomoglo riješiti taj golemi humanitarni problem. 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije