Zemlje EU-a obećale izravno prihvatiti 25.000 izbjeglica u dvije godine

Europska komisija objavila je u petak da su joj zemlje Europske unije obećale prihvatiti 25.000 izbjeglica izravno iz Afrike i s Bliskog istoka tijekom sljedeće dvije godine, što je polovica njihovog broja koji je nedavno odredio Bruxelles.

“Sretan sam što su se zemlje članice već obvezale da će primiti 25.000 izbjeglica i vjerujem da ćemo postići naš cilj do kraja listopada”, rekao je povjerenik za migracije Dimitris Avramopulos u Luxembourgu.

Povjerenik nije iznio pojedinosti oko dragovoljnog premještaja izbjeglica na koji su se obvezale države članice čiji su se ministri unutarnjih poslova sastali u petak.

Francuska je nedavno objavila da će primiti 10.000 izbjeglica koje treba izravno prebaciti iz Nigera, Čada, Turske, Libanona i Jordana.

Europska komisija odredila je da bi u sljedeće dvije godine njih 50.000 trebalo prebaciti u EU, kao sigurnu i legalnu alternativu za opasna putovanje Sredozemnim morem.

“Otvaranjem legalnih puteva, više neće biti potrebe da se riskiraju životi i koriste usluge krijumčara ljudi”, rekao je Avramopulos.

Suprotno spornim relokacijama tražitelja azila iz Italije i Grčke, koje su određene obveznim europskim kvotama, premještaji iz neeuropskih zemalja ovise o volji zemalja članica.

Bruxelles može samo dati poticaj te ih pokušati uvjeriti da će to smanjiti broj nedopuštenih putovanja prema europskim obalama.

Komisija ima namjeru usmjeriti 500 milijuna eura za podršku zemljama, odnosno dati 10.000 eura po prihvaćenoj osobi.

“Povećana pozornost bi se trebala posvetiti prebacivanju osoba iz Libije, Egipta, Nigera, Sudana, Čada i Etiopije”, naglasio je Avramopulos.

Hina/AFP