Željko Rohatinski bivši guverner HNB primjer prezira prema državi

Izvor: Maxportal.hr

Ministar državne imovine Goran Marić najavio je da će država pokrenuti postupak naplate potraživanja i povrata nekretnine od bivšeg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, ali u uspjeh – i sam sumnja.

“Redovito su stizale uplatnice, opomene. I ja sam osobno potpisao opomenu. Kako se ugovor o kupoprodaji stana zaključivao, tako sastavljati ugovore mogu samo neprijatelji države. I ovaj odnos neplaćanja te simbolike je primjer prezira prema državi, prezira svakom čovjeku koji živi u Hrvatskoj. Ugovore gotovo da ne možete raskinuti. Mi ćemo podnijeti zahtjev DORH-u za pokretanje postupka za naplatu svih tih potraživanja i povrat stanova. Hoćemo li uspjeti to je teško procijeniti, ali s obzirom kako kod nas radi sustav, sumnjam”, rekao je ministar.

Naime, doznalo se da bivši guverner nije plaćao najamninu za stan u vlasništvu države. Situacija je još apsurdnija kada se zna da je najamnina iznosila oko 200 kuna mjesečno.

“To je jedna tužna priča, primjer institucionalne indiferentnosti kad je riječ o naplati potraživanja za otkup stanova koji su imali korištenje stanarskog prava. Mene pojedinci ne zanimaju. Riječ je o 428 dužnika koji su imali povlašteni status, privilegirano kupiti stan po cijeni nekoliko puta nižoj od tržišne i tu cijenu platiti u 25 godina uz kamatnu stopu od 1 posto i neplaćati tako simbolične rate, to je doista primjer moralne društvene iščašenosti”, rekao je ministar za RTL.