Željko Lenart u Saboru o mutnim poslovima u Sisačko moslavačkoj županiji, na udaru župan Žinić i dožupan Rosavec

Saborski zastupnik Željko Lenart (HSS) u Saboru je govorio o Sisačko moslavačkoj županiji, odnosno o nalazu Revizije proračuna optuživši sisačko moslavačkog župana Ivu Žinića i dožupana Romana Rosavca  da su velika sramota HDZ-u i županiji iz koje dolaze.

Iznio je podatak po kojem je planirani proračun u SMŽ bio 824 milijuna kn da bi ga na kraju godine rebalansom podigli za 73 milijuna, odnosno na  897 milijuna, dok je u izviješću o izvršenju, taj proračun ostvaren sa 660 milijuna, odnosno sa 26 posto manje, jer je realizirano 721 milijuna, što znači da je potrošeno više nego što je prihodovano.

Izvorni proračun SMŽ za 2018. godinu je 195 milijuna kn što je za 13 posto manje nego godinu prije, iako su porezi bili 67 posto viši nego godinu dana prije toga.

Nenamjensko trošenje novca, bez računa, ugovora i dokumentacije

Lenart je kazao da su u toj županiji velike nepravilnosti jer kako je vidno iz revizijskog izviješća iznos od 5,7 milijuna kn što se odnosi na lovo zakupnine, koncesije za pravo lova, donacije nije utrošen namjenski a županija je primila i predujmove od 3,5 milijuna kn za Projekt edukativnog centra za razminiravanje minsko zagađenih površina koji također u 2/3 nema izvješća u što su utrošeni, odnosno utrošeni su u druge svrhe.

Po Lenartovu izlaganju manjak prihoda prihoda prenesen je iz 2017. godine i to 22 milijuna, 20 milijuna je nastalo u 2018. godini, što čini 43 milijuna kuna manjka.

O obvezama koje su nastale na kraju godine, Lenart je kazao da su iznosile 85 mil. kn, pri čemu je županija Trgovačkom društvu „Simora“ doznačila 3,5 mil.kn a ta agencija nije dostavila izvješća kako  treba, odnosno samo za prvi kvartal i na kraju godine i to bez dokumentacije, računa i ugovora tako da se ne zna na što su novci potrošeni.

Javna nabava „lov u mutnom“

Prikazao je Lenart i kako se u županiji Sisačko moslavačkoj obavlja javna nabava, kazavši da se postupci jednostavne nabave od milijun kn nisu u potpunosti provedeni prema odredbama županijskog pravilnika, nije osnovano stručno povjerenstvo za provedbu službenog postupka, službenici koji su provodili postupak nisu potpisali izjavu o postojanju ili nepostojanju sukoba interesa, i pozivi za dostavu ponuda nisu upućeni niti jednom gospodarskom subjektu i nije pribavljena niti jedna poduda.

Eto vidite draga gospodo kako se troši novac u Sisačko moslavačkoj županiji, županiji koja je najsiromašnija od svih hrvatskih županija, dodao je Lenart.

Župan Žinić i dožupan Rosavec službenim autima „kuda koji mili moji“  

 „Županija je koncem 2018. imala 10 službenih vozila, tako da se za vozila vode putni, radni nalozi, listovi koji se ovjeravaju mjesečno. No, ti putni, radni listovi za dva službena vozila, a očito se radi o vozilima župana Žinića i dožupana Rosavca ne sadrže podatke o datumu putovanja, broju putnog naloga, imena i prezimena vozača, stanju kilometraže, vremenima polaska i dolaska, relaciji, broju osoba koja se voze, troškovima nastalim u vremenu putovanja, goriva, pranja …, potpisa vozača, tako da se ne može utvrditi tko je i za koje potrebe koristio službeno vozilo i da li su troškovi nastali korištenjem službenih vozila opravdani“, kazao je Lenart te dodao:

Postavljam pitanje premijeru Plenkoviću što će poduzeti sa ovakvim županima kao što je Ivo Žinić, jer ovakvi župani su sramota Hrvatske i stranke kojoj pripadaju. Ovo je samo dio nalaza revizije, a poznati su itekako problemi sa bolnicom u Sisku koja je jedna od najlošijih bolnica, koja nema niti 50 posto popunjenosti kreveta, nisu joj plaćeni lijekovi, gdje su zbog nebrige župana i dožupana pacijenti dovedeni u situaciju da izbjegavaju tu bolnicu pa i liječnici bježe od nje.

„Još jednom pozivam predsjednika HDZ-a da se pobrine o svojim županima“, završio je svoj govor u Saboru Željko Lenart.