Željka Markić u svom stilu: Vladi poslala konkretne prijedloge kako da ih zaštiti od cenzure Facebooka

Nakon što se udruga U ime obitelji u ponedjeljak uključila u borbu protiv cenzure koju u Hrvatskoj, kako smatraju, provode Facebook i njegov šef Mark Zuckerberg, Željka Markić sad je ministru unutarnjih poslova Božinoviću odlučila poslati i par konkretnih koraka kojima, kako objašnjava, “Vlada može zaštititi prava svojih građana”.

Naime, revoltirani činjenicom da je Facebook ovog vikenda počeo s blokiranjem objava koje glorificiraju Slobodana Praljka, pravomoćno osuđenog za ratne zločine, zbog čega je u jednom trenutku ugašena i stranica njihova portala Narod hr., U ime obitelji sada zahtijevaju da Vlada “spriječi kršenje njihovog ustavnog i temeljnog ljudskog prava na slobodu izražavanja”, dakle pisanje statusa na Facebooku.

Markić za Božinovića ima tri ključne sugestije. Ukratko, prva je da se otvori posebna e-mail adresu MUP-a na koju građani mogu slati prijave o brisanju objava i blokiranju Facebook profila, druga je da “zajedno s drugim predstavnicima javne vlasti – premijerom i ministrom pravosuđa –stupi u kontakt s Facebookom i odredi način na koji će ta društvena mreža provoditi ustavnu i zakonsku odredbu o slobodi izražavanja i zabrani cenzure dok posluje u Hrvatskoj”, dok u trećoj također posežu za popularnom tezom o hibridnom ratu, podsjećajući da je ministar prije nekoliko dana rekao kako “svaka država ima pravo i dužnost zaštiti se od toga”.

Ipak kako biste kvalitetnije doživjeli prijedloge gospođe Markić, u nastavku vam ih prenosimo u cijelosti:

1. Predlažemo Vam da otvorite posebnu e-mail adresu MUP-a na koju građani mogu slati prijave o brisanju objava i blokiranju Facebook profila iako se kao korisnici Facebooka pridržavaju internih pravila ove društvene mreže. Zatim predlažemo da preko sredstava javnog priopćavanja pozovete hrvatske građane da dojave MUP-u sve konkretne slučajeve cenzure od strane Facebooka koji se odnose na izražavanje mišljenja o haaškoj presudi i iznošenje činjenica o pozitivnoj ulozi RH, HV-a i HVO-a u obrani Bosne i Hercegovine te zabranu objava koji iznose svjedočenja o malo poznatim zločinima Armije BiH nad Hrvatima.

2. Predlažemo da zajedno s drugim predstavnicima javne vlasti – premijerom i ministrom pravosuđa – stupite u kontakt s Facebookom i odredite način na koji će ta društvena mreža provoditi ustavnu i zakonsku odredbu o slobodi izražavanja i zabrani cenzure dok posluje u Hrvatskoj. Svjesni činjenice da cenzura kojoj su izloženi hrvatski građani nije posljedica službene politike ove privatne kompanije, nego organiziranih lažnih prijava i/ili neprofesionalnog ili pristranog administriranja kojima se sprječava iznošenje činjenica o ratu u BiH, a posebice o logorima i zločinima Armije BiH te izrazito pozitivnoj, humanitarno osviještenoj i u vojnom smislu pobjedničkoj politici Republike Hrvatske i Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne u ratu u BiH – od Vas tražimo da slijedeći primjer SR Njemačke skrenete pozornost ovoj kompaniji na problem lažnih prijava koje dovode do cenzure kako bi se u budućnosti ista spriječavala, a ne poticala.

Naime, njemačke vlasti su još u 2015. postigle dogovor s Facebookom, Twitterom i Googleom o načinu na koji će se te tvrtke provoditi njemačke zakone dok posluju u Njemačkoj – konkretno u sprječavanju govora mržnje na tim internetskim platformama. Njemačke vlasti su također istražile europskog administratora Facebooka zbog navodnih propusta u pridržavanju njemačkih zakona, a u lipnju 2017. je Bundestag donio poseban zakon koji je konkretizirao pravila postupanja tih internetskih platformi u Njemačkoj i odredio im kazne u slučaju njihova nepridržavanja.

3. Slobodni smo Vas podsjetiti na Vašu izjavu od 28. studenoga 2017. Na konferenciji za novinare izjavili ste da s napredovanjem tehnologije napreduju i oblici u kojima se tzv. hibridno ratovanje može ispoljavati jer danas živimo u svijetu interneta, novih tehnologija koje se također za to koriste te da “naravno svaka država ima pravo i dužnost da se zaštiti od toga”.

Molimo Vas da razmotrite sve moguće načine (te nas o istima u najkraćem roku obavijestite) na koje možete zaštiti ustavno pravo hrvatskih građana da iznose povijesne činjenice o Republici Hrvatskoj i njezinom ratnom vodstvu, kao i o Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni i HVO-u. Klevetama, lažima, netočnima informacijama i manipulacijama kojima svjedočimo zadnjih dana, a koje su potpomognute cenzurom jedne od strana u raspravi, nanosi se nemjerljiva šteta međunarodnom ugledu naše Republike, a time i svima nama, građanima Hrvatske.

Unaprijed zahvaljujem!

S poštovanjem,

Željka Markić,
predsjednica udruge U ime obitelji