Povezite se

Vijesti

Željka Josić (HDZ): “Stručni suradnici i socijalni pegagozi u ovoj situaciji bit će velika pomoć”

Objavljeno

-

Željka Josić(HDZ)

Saborski klubovi načelno su u petak pozdravili Vladin prijedlog da se djelatnost Centra za posebno skrbništvo uredi posebnim zakonom te predložili da se u njegov stručni tim uključe i socijalni pedagozi.

Taj je Centar osnovan Obiteljskim zakonom iz 2014. kao javna ustanova čiji je posao zastupanje djece i odraslih u postupcima pred sudovima i drugim tijelima  koji se tiču obiteljskih odnosa, podsjetila je državna tajnica Ministarstva za demografiju Marija Pletikosa

Praksa je pokazala da bi se ta tematika trebala urediti posebnim zakonom i to pozdravljam, rekla je Dragana Jeckov (SDSS) koja očekuje da će bolja dostupnost Centra, osnivanjem novih podružnica, osigurati nesmetan rad i bolju dostupnost. 

Unatoč novim podružnicama Centra, koje se planiraju osnovati u Virovitici, Zadru, Puli i Varaždinu dijelovi države, primjerice  Lika, neće biti pokriveni, upozorava Ines Strenja (Most) koja drži da bi jednostavnije bilo kad bi se podružnice organizirale na razini županija, odnosno županijskih sudova. 

Ivan Ćelić (HDZ) pozdravlja da i socijalni radnici i psiholozi budu dio struke, odnosno stručnog tima, unutar Centra, no smatra da bi mjesta u njemu bilo i za socijalne pedagoge. Centri vape za pravnicima, uzvraća Sabina Glasovac (SDP), a Ćelić odgovara kako su od 24 zaposlenika Centra njih 19 pravnici.

Željka Josić (HDZ) drži da su stručni suradnici itekako potrebni, pogotovo ako se uzme u obzir za što Centar u stvari služi a to je djelatnost zastupanja gdje su najbitniji pravnici. Naime, pravnici osim što imaju položeni pravosudni ispit trebaju biti vrlo jasno educirani i to na području kojeg obavljaju, a to je u ovom slučaju zaštita prava djece i odraslih kroz svoje edukacije, jer mislim da većina njih, odnosno svi imaju te kompetencije, kazala je Josić.

Uzimajući u obzir suvremeno društvo moramo se zapitati što nam još uz sve to još treba ?! Vjerujem da Centri odrade svoju prvotnu djelatnost i da doista zaštićuju djecu odnosno odrasle osobe kojima je pomoć potrebna, no svaki put kad dođete pred sudski postupak pa i ako bi sami sebe zastupali, ili tražili odvjetnika to je jako stresna situacija pogotovo za djecu ali i za odrasle osobe koji trebaju posebnog skrbnika.

Upravo zbog toga držim da stručni suradnici u ovoj situaciji trebaju doista biti velika pomoć onima koji ih zastupaju, kazala je Josić te dodala:

“Osim što su predviđeni socijalni radnici i psiholozi možda bi se trebala ta djelatnost proširiti na socijalne pedagoge jer znamo da su oni jako bitan dio, ne samo pravosudnog sustava, školstva, obrazovanja, nego i brojnih drugih dijelova našeg društva.

To zastupam jer se to vodi prema pravilniku o pribavljanju mišljenja djeteta koji jasno kaže kako je bitna priprema djeteta u smislu njegovog informiranja  o pravu izražavanja njegovog mišljenja, procjena zrelosti i sposobnosti djeteta, procjena kognitivnih sposobnosti djeteta da oblikuje i izrazi svoje mišljenje.

Upravo sam zbog toga stava sam da bi stručni suradnici izuzetno mogli dobro pomoći daljnjem radu naših posebnih skrbnika.

Treba svakako spomenuti da na jednog skrbnika ide 250 predmeta u kojima su djeca i ne smijemo zaboraviti da su djeca najosjetljivija populacija te da 250 predmeta na jednu osobu izuzetno je veliki broj.

Drago mi je da idemo u smjeru širenje ove mreže, da zaista čujemo potrebe našeg društva a isto tako ne smijemo zaboraviti da kroz ove sudske sporove moramo svakako izbjeći sekundarnu viktimizaciju djeteta”, zaključila je Josić.

Svijet

Nakon pogibije svojih vojnika Ankara bombardira sirijske položaje

Published

on

Turska je u noći na petak bombardirala položaje režima Bašara al Asada kao odgovor na pogibiju 22 turska vojnika u pokrajini Idlibu, na sjeverozapadu Sirije, priopćio je ured turskog predsjednika.

“Svi poznati položaji (sirijskog) režima su pod paljbom naših kopnenih i zračnih postrojba”, rekao je u priopćenju glasnogovornik turskog predsjednika Fahrettin Altun.

Turska je uzvratila bombardiranjem nakon pogibije najmanje 22 svoja vojnika u napadima u pokrajini Idlibu koje Ankara pripisuje sirijskom režimu.

“Osvetit ćemo naše hrabre vojnike”, rekao je Altun.

Turski dužnosnik je ujedno pozvao međunarodnu zajednicu, pa tako i Rusiju i Iran, saveznike Damaska, da “pokažu odgovornost” i “zaustave zločine protiv čovječnosti koje čini režim”.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan sazvao je u četvrtak navečer izvanrednu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost koja je bila posvećena stanju u Idlibu.

Veliki gubitci koje su turske snage pretrpjele u četvrtak dolaze nakon tjedana eskalacije u Idlibu između Ankare i sirijskog režima koji podupire Moskva.

Damask je u prosincu počeo ofenzivu u kojoj je više mjesta pokrajini Idlibu oslobodio od pobunjenika i džihadista i koja je prouzročila humanitarnu katastrofu s gotovo milijun izbjeglica natiskanih na uskom području uz tursku granicu.

U sirijskom ratu je od 2011. izginulo više od 380.000 ljudi.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Turska više neće zaustavljati migrante iz Sirije na putu u Europu – dužnosnik

Published

on

Turska je odlučila da više neće zaustavljati izbjeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju stići u Europu, izjavio je u četvrtak turski dužnosnik Reutersu. 

Dužnosnik je to rekao očekujući masovni pokret izbjeglica iz sirijske pokrajine Idliba gdje se nalazi milijun raseljenih ljudi.

Turska policija, obalna straža i graničari dobili su naredbu da se drže po strani, rekao je dužnosnik.

Ranije u četvrtak lokalni sirijski guverner objavio je da su u napadu na tursku vojsku u Idlibu ubijena devetorica vojnika.

No, Sirijski opservatorij za ljudska prava prenio je da su smrtno stradala 34 vojnika, u eskalaciji koja bi mogla izazvati oštar odgovor Ankare.

Guverner pokrajine Hatay koja graniči sa Sirijom za napade je optužio snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan je u četvrtak navečer sazvao izvanredno zasjedanje vijeća sigurnosti u Ankari na kojem su bili ministar obrane i šefovi tajnih službi.

Prema turskim medijima, razgovaralo se o stanju Idlibu.

Turska je poslala tisuće vojnika u tu graničnu sirijsku pokrajinu i izvršila invaziju bez presedana kako bi podržala pobunjenike protiv ofenzive predsjednika Asada. 

Gotovo milijun Sirijaca prebjeglo je u posljednja tri mjeseca, u najvećem egzodusu od početka rata. 

Prema opservatoriju, vladine snage su uz pomoć ruske vojske zauzele u posljednja tri dana oko 60 posto područja u južnom Idlibu i u susjednoj pokrajini Hami.

Raniji pregovori Ankare i Moskve o smirivanju sukoba u Idlibu nisu polučili značajniji rezultat. 

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković: Sutra će biti kvoruma

Published

on

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak u Mariji Bistrici kako vjeruje da će sutra u Saboru biti kvoruma, da se Zakon o popisu stanovništva donosi na vrijeme u jednom čitanju, a teme jutarnjeg koalicijskog sastanka bit će zakonski prijedlozi i sve ono što će uslijediti u radu Hrvatskog sabora idućeg tjedna.

Hrvatski sabor bi u petak trebao razriješiti glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića i izglasati zakone koje nije uspio prošloga tjedna zbog nezadovoljstva manjinskih zastupnika neprihvaćanjem njihovih amandmana prilikom donošenja novog Zakona o popisu stanovništva.U amandmanima su tražili da se građanima u popisu omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika i poštivanje manjinske kvote među popisivačima.

U  Mariji Bistrici je održana sjednica Kluba zastupnika HDZ-a i sjednica proširenog Županijskog odbora HDZ-a Krapinsko-zagorske županije.

Na novinarsko pitanje očekuje li problem s kvorumom prilikom sutrašnjeg glasovanja u Saboru, premijer je rekao kako je uvjeren da će kvoruma biti.

“Hoće, bit će kvoruma. Zakon o popisu stanovništva donosimo sada, na vrijeme u jednom čitanju. Pitao sam na užem kabinetu ministarstvo koje ga je predlagalo i Državni zavod za statistiku, jer ne volim kad zakoni idu samo na jedno čitanje, ali su oni kazali da im treba vrijeme za pripremu, za složen, zahtjevan proces – popis stanovništva  2021.”, izjavio je premijer.

 Ponovio je da će popis stanovništva biti digitalni te fizički, gdje će ljudi odlaziti od kuće do kuće. Dodao je da je za taj zakon provedeno javno savjetovanje i da u tom javnom savjetovanju “zahtjeva kakvog smo vidjeli prije tjedan dana nije bilo”.

Premijer je istaknuo da su analizirali komparativnu praksu susjednih zemalja u kojima su Hrvati manjina i da tamo takve prakse nema i poručio: “Ne vidim zašto bi sad to postala tema, a imali smo toliko popisa dosad i nisam upoznat da je bilo nekakvih problema”.

 Rekao je da je Vlada imala namjeru prihvatiti te amandmane, prihvatila bi ih prošli tjedan. “Naša se pozicija nije promijenila”, naglasio je.

Na dodatno pitanje što ako predstavnici manjina neće podržati taj zakon,  premijer je rekao kako je ova Vlada učinila jako puno za prava manjina u Hrvatskoj, u gospodarskom, političkom te socijalnom pogledu.

Podsjetio je da su Ministarstvo financija i državni tajnik Zdravko  Zrinušić vrlo jasno rekli da se dio toga što se traži rješava uputstvima u kontekstu provedbe zakona o popisu.

Također je rekao da prošlog petka saborski kvorum nije pao zbog stava Vlade o amandmanima koji su tada odbijeni, nego zbog incidenta koji je nastao i da je to vrlo važna razlika.

Plenković je govorio i refinanciranju dviju obveznica koje dospijevaju idući tjedan.

“Na godišnjoj razini uštedjeli samo jednom transakcijom 716 milijuna kuna. Da smo ostali pod istim uvjetima, to su kamatne stope od 6,5 ili 6,75 posto. Sada kad imate Vladu koja troši onoliko koliko zarađuje, koja razdužuje zemlju, koja je fiskalno konsolidirana, koja ima ili proračunski višak ili uravnoteženi proračun, onda je naša cijena države, odnosno njenih obveznica na tržištu kapitala, a ovdje su to domaći ulagači, puno jeftinija”- pojasnio je premijer.

Dodao je da je Hrvatska, zbog povoljnog stanja na tržištu novca, uzela čak 15 milijardi kuna, a ne 12,5 koliko je ukupan iznos. Nikad hrvatska država nije uspjela imati ročnost na 20 godina. To znači da onaj koji je uložio novac u te obveznice ima povjerenje u smjer i politiku i na tom tragu su i krenule nove projekcije Europske komisije, o gospodarskom rastu i naš poticaj za reformu, rekao je Plenković.

Što se tiče sastanka Kluba zastupnika u Mariji Bistricu naglasio je da se analizirala politička situacija, i da je nezaobilazna tema bila i koronavirus.

 “Važno je da svi budu bez panike, racionalni, razumni i oprezni, ali i da sve državne institucije, osobito naše zdravstvene ustanove, HZJZ, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo unutarnjih poslova, Državni inspektorat, svi rade svoj posao i to je ono što je najvažnije, brinemo o sigurnosti naših građana na razuman, racionalan i odgovoran način”, završio je Plenković.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije