Željka Josić (HDZ): “Stručni suradnici i socijalni pegagozi u ovoj situaciji bit će velika pomoć”

Željka Josić (HDZ)

Saborski klubovi načelno su u petak pozdravili Vladin prijedlog da se djelatnost Centra za posebno skrbništvo uredi posebnim zakonom te predložili da se u njegov stručni tim uključe i socijalni pedagozi.

Taj je Centar osnovan Obiteljskim zakonom iz 2014. kao javna ustanova čiji je posao zastupanje djece i odraslih u postupcima pred sudovima i drugim tijelima  koji se tiču obiteljskih odnosa, podsjetila je državna tajnica Ministarstva za demografiju Marija Pletikosa

Praksa je pokazala da bi se ta tematika trebala urediti posebnim zakonom i to pozdravljam, rekla je Dragana Jeckov (SDSS) koja očekuje da će bolja dostupnost Centra, osnivanjem novih podružnica, osigurati nesmetan rad i bolju dostupnost. 

Unatoč novim podružnicama Centra, koje se planiraju osnovati u Virovitici, Zadru, Puli i Varaždinu dijelovi države, primjerice  Lika, neće biti pokriveni, upozorava Ines Strenja (Most) koja drži da bi jednostavnije bilo kad bi se podružnice organizirale na razini županija, odnosno županijskih sudova. 

Ivan Ćelić (HDZ) pozdravlja da i socijalni radnici i psiholozi budu dio struke, odnosno stručnog tima, unutar Centra, no smatra da bi mjesta u njemu bilo i za socijalne pedagoge. Centri vape za pravnicima, uzvraća Sabina Glasovac (SDP), a Ćelić odgovara kako su od 24 zaposlenika Centra njih 19 pravnici.

Željka Josić (HDZ) drži da su stručni suradnici itekako potrebni, pogotovo ako se uzme u obzir za što Centar u stvari služi a to je djelatnost zastupanja gdje su najbitniji pravnici. Naime, pravnici osim što imaju položeni pravosudni ispit trebaju biti vrlo jasno educirani i to na području kojeg obavljaju, a to je u ovom slučaju zaštita prava djece i odraslih kroz svoje edukacije, jer mislim da većina njih, odnosno svi imaju te kompetencije, kazala je Josić.

Uzimajući u obzir suvremeno društvo moramo se zapitati što nam još uz sve to još treba ?! Vjerujem da Centri odrade svoju prvotnu djelatnost i da doista zaštićuju djecu odnosno odrasle osobe kojima je pomoć potrebna, no svaki put kad dođete pred sudski postupak pa i ako bi sami sebe zastupali, ili tražili odvjetnika to je jako stresna situacija pogotovo za djecu ali i za odrasle osobe koji trebaju posebnog skrbnika.

Upravo zbog toga držim da stručni suradnici u ovoj situaciji trebaju doista biti velika pomoć onima koji ih zastupaju, kazala je Josić te dodala:

“Osim što su predviđeni socijalni radnici i psiholozi možda bi se trebala ta djelatnost proširiti na socijalne pedagoge jer znamo da su oni jako bitan dio, ne samo pravosudnog sustava, školstva, obrazovanja, nego i brojnih drugih dijelova našeg društva.

To zastupam jer se to vodi prema pravilniku o pribavljanju mišljenja djeteta koji jasno kaže kako je bitna priprema djeteta u smislu njegovog informiranja  o pravu izražavanja njegovog mišljenja, procjena zrelosti i sposobnosti djeteta, procjena kognitivnih sposobnosti djeteta da oblikuje i izrazi svoje mišljenje.

Upravo sam zbog toga stava sam da bi stručni suradnici izuzetno mogli dobro pomoći daljnjem radu naših posebnih skrbnika.

Treba svakako spomenuti da na jednog skrbnika ide 250 predmeta u kojima su djeca i ne smijemo zaboraviti da su djeca najosjetljivija populacija te da 250 predmeta na jednu osobu izuzetno je veliki broj.

Drago mi je da idemo u smjeru širenje ove mreže, da zaista čujemo potrebe našeg društva a isto tako ne smijemo zaboraviti da kroz ove sudske sporove moramo svakako izbjeći sekundarnu viktimizaciju djeteta”, zaključila je Josić.