Željeznički promet iz Srbije prema Hrvatskoj samo do granice

Željeznički promet na graničnom prijelazu Šid-Tovarnik prema Hrvatskoj privremeno je obustavljen radi sprečavanja širenja koronavirusa, priopćilo je u nedjelju javno poduzeće „Srbija voz“, dok autobusni prijevoznici očekuju mjere vlade Srbije.

Međunarodni vlakovi za Zagreb i Ljubljanu, koji su išli preko tog prijelaza, prometovat će do daljnjeg samo od Beograda do Šida i nazad.

Pojedina autobusna poduzeća privremeno su već obustavila polaske prema Austriji, Francuskoj.

Zbog zatvorenih granica u Sloveniji i BiH suspendirane su linije prema odredištima u tim državama, potvrđeno je Hini u autobusnom poduzeću „Lasta“.

U privatnom poduzeću BS Tours, koje ima kooperantski ugovor s „Filsom“ iz Pule, kažu da su „dosadašnji polasci o oba smjera bili redoviti”, ali najavljuju da će pratiti razvoj događaja i slijediti propisane mjere.

Srbijanski prijevoznici očekuju da će srbijanska vlada, prateći razvoj situacije s prometnim ograničenjima u državama regije, proglasiti privremenu obustavu međunarodnog prometa.

Za nedjelju navečer u 20 sati najavljeno je obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a očekuje se da će priopćiti nove mjere u borbi za suzbijanje koronavirusa.

Jedna od mjera bi mogla biti obustava nastave u školama i na sveučilištima, te zabrane i ograničenja u međunarodnom prometu.

Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji poslije sastanka Kriznog stožera Vučić nije isključio mogućnost uvođenja izvanrednog stanja ako to bude zahtijevao razvoj epidemiološke situacije, ali je predočio da izvanredne mjere znače potpunu izolaciju, obustavu svih aktivnosti, niz zabrana i zatvaranje granica.