Povezite se

Turizam

Želite zadržati domaće radnike, podignite plaće

Objavljeno

-

Podizanje plaće osnovni je preduvjet zadržavanja domaćeg radnika, poručili su u srijedu iz Koordinacije ugostitelja Hrvatske, napominjući da su sindikatima predložili dizanje plaća zaposlenika u ugostiteljstvu za 10 posto od visine plaće propisane kolektivnim ugovorom.

Predstavnici Koordinacije ugostitelja Hrvatske, kako se navodi u priopćenju, u utorak su se sastali s predstavnikom Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduardom Andrićem i predstavnikom Udruge nezavisnih poslodavaca Petrom Lovrićem.

Cilj sastanka bio je pronalazak rješenja za gorući problem nedostatka radne snage u Hrvatskoj te osiguravanje kvalitetnijih uvjeta za rad, prvenstveno u vidu rasta plaće.

“Svjesni smo kako je podizanje plaće osnovni preduvjet zadržavanja domaćeg radnika”, istaknuo je predstavnik Koordinacije Marin Medak napominjući da su dali prijedlog za podizanje plaća zaposlenika u ugostiteljstvu za 10 posto od visine plaće propisane kolektivnim ugovorom.

Naglasio je i kako je svako poslovanje ugostiteljskih objekata specifično, ovisno o kojem dijelu Hrvatske se radi.

Teško je usporediti poslovanje ugostiteljskih objekata u Sisku i Dubrovniku i svima nametnuti jednake uvjete, jer bismo time ugostitelje u, primjerice, manjim gradovima diljem kontinentalne Hrvatske doveli do situacije da više ne mogu nastaviti poslovanje, kazao je te dodao kako je njihov prijedlog i uvođenje vaučera za povremeno obavljanje poslova kako bi se domaćim radnicima omogućio dodatan izvor prihoda.

“Idući korak jest otvaranje pregovora oko kolektivnih ugovora za sljedeću godinu”, kazao je predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić.

Iz Koordinacije su izvijestili i da su, izuzev sastanka sa sindikatima, jučer imali sastanak i sa predsjednikom Hrvatske obrtničke komore Dragutinom Ranogajcem na kojem su im iz HOK-a prezentirali svoje prijedloge daljnjih mjera poreznih rasterećenja.

Uz ugostitelje, plaće bi za 10 posto, kako je ovih dana najavio ministar turizma Gari Cappellil, mogli podići i hotelijeri. 

Smanjenje PDV-a na pripremu i usluživanje hrane s 25 na 13 posto otvara prostor za ulaganja u konkurentnost, kvalitetu i povećanje plaća te su hotelijeri najavili njihov rast za 10 posto čim snižena stopa stupi na snagu, rekao je Cappelli za Hinu.

Nacionalno/D.Prša

Turizam

Ličke atrakcije dostupnije posjetiteljima

Published

on

Izvor rijeke Gacke/Majerovo vrio/Nacionalno

Brojne atrakcije “Lika destinacije” bit će dostupnije posjetiteljima do kraja rujna, uz predočenje ulaznice za Nacionalni park Plitvička jezera, izvijestili su iz tog parka. 

Kajaking rijekom Gackom bit će jeftiniji 35 posto, najam električnog bicikla s uključenom dostavom uokolo Plitvica 30 posto, Quad safari Gackom dolinom i Velebitom 25 posto, a popust od 15 posto je na zip line Pazi medo i na zip line Adrenalinski park.

Uz ostalo, popusti će se moći ostvariti i za jahanje na ranču Equus Igni kroz Plitvičke doline.

Ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević pojasnio je da su brojne mogućnosti za aktivni turizam koje pruža “Lika destinacija” stavljene u jedinstvenu ponudu.

“S obzirom na svjetsku popularnost Nacionalnog parka Plitvička jezera, upravo s ovog mjesta pokrenut je atraktivni projekt ‘Plitvički doživljaj u Lika destinaciji’ gdje uz kupljenu ulaznicu za Plitvička jezera turisti mogu ostvariti brojne pogodnosti“, rekao je Kovačević i posebno izdvojio upoznavanje Gacke.

D.Prša/Nacionalno

Gacku valja doživjeti bilo kroz kajaking, kao opušteno veslanje i istraživanje flore i faune te rijeke  ili kroz Quad safari Gackom dolinom, ali i Velebitom, rekao je i to nazvao jednom od najboljih turističko – kulturno – pejzažno – povijesnih avantura u Hrvatskoj budući da, osim vožnje makadamom, poljskim i šumskim putevima, program podrazumijeva i obilaske muzeja aviona, svetišta boga Mitre, Majerovog vrila i drugog.

Lika se brendira kao destinacija zaštićenih područja jer se više od pola teritorija nalazi u ekološkoj zaštićenoj mreži EU NATURA 2000, te ima NP Plitvička jezera, NP Sjeverni Velebit i NP Paklenica, zatim Park prirode Velebit, jedinstveni Pećinski park Grabovača, strogi rezervat prirode Hajdučki i Rožanski kukovi i Velebit kao rezervat biosfere, te niz prirodnih fenomena.

Uz prekrasne krajolike i jedinstvene kontraste, ta je destinacija jedinstvena i po raznovrsnosti svojih pašnjaka gdje na četvornom metru raste više od 50 vrsta različitih biljaka od koji su mnoge ljekovite. Upravo to bogatstvo pašnjaka razlog je iznimne kvalitete prehrambenih namirnica koje su označene certifikatom kvalitete Lika quality.

Detalji akcije objavljeni su na stranici NP Plitvička jezera.

Ucitavanje vijesti

Turizam

Cavtat, Zagreb i Rijeka na popisu 20 najsigurnijih euro destinacija od korone

Published

on

Rijeka/Izvor:Nacionalno

Američki magazin Forbes prenio je popis 20 europskih destinacija najboljih za post-korona putovanja organizacije European Best Destination (EBD), među kojima su Zagreb, Rijeka i Cavtat.

EBD je organizacija već poznata u Hrvatskoj, jer se nekoliko njezinih destinacija zadnjih godina već našlo na popisima najboljih destinacija u raznim kategorijama, među kojima je Zagreb nekoliko puta proglašen najboljom adventskom destinacijom u Europi.

Sada ga je EBD uvrstio i među 20 najboljih i najsigurnijih odredišta za post-korona putovanja i turizam. Osim Hrvatske s više od jednim odredištem na tom popisu su Grčka i Portugal.

Na prvom je mjestu Tbilisiji, glavni grad Gruzije, dok je na drugom grčki Corfu, a iza Cavtata na četvrtom i petom mjestu su portugalski Azorski otoci, te grčki Preveza. Na popisu su još i Krf, Kotor, Varšava, Beč, Bohinj, Malta i drugi.

Cavtat, kao najbolje plasiran iz Hrvatske, opisan je kao omiljeno mjesto za slavne osobe, obitelji, ljubitelje dobre gastronomije, kulture, prirode i vodenih sportova, dok je Zagreb na osmom, a Rijeka na 12. mjestu.

Uz svaki grad se daje i poširoki opis onoga što turiste u njima očekuje, od atrakcija do osnovnih informacija i drugog.

Popis EBD-a prenosi i Forbes, o čemu su izvijestili u ponedjeljak i iz Hrvatska turističke zajednice (HTZ), čiji direktor Kristjan Staničić to ocjenjuje i još jednom potvrdom međunarodnog statusa Hrvatske kao kvalitetne i sigurne turističke destinacije, koja ima sve preduvjete za odvijanje turizma u idućim mjesecima.

Ucitavanje vijesti

Turizam

U hotelima popusti, a ulaznica za Plitvice 300 kuna

Published

on

Hrvatska više nije jeftina turistička destinacija a to neće promijeniti ni situacija s koronavirusom; bit će ovog ljeta sniženih tzv. cijena pozivnica, ali uprave ponajvećih hotelskih kuća jasne su – radije neće otvoriti sve hotele nego sobe puniti ispod cijene.

Dubrovački Importanne resort među rijetkima je objavio da u lipnju snižava cijene 30 posto te da će sniženja biti i tijekom ljetne špice. Istina, riječ je o luksuznim hotelima, ali, neovisno dolaze li iz zemlje ili iz inozemstva, gostima umanjuju račun za iznos cestarine na relaciji Ploče – Dubrovnik pa već snižena cijena pada otprilike za još 260 kuna ako ostaju barem dvije noći.

Ako, pak, boravak uključuje najmanje četiri noćenja, aranžman pojeftinjuje za petstotinjak kuna, odnosno za iznos cestarine u oba smjera. Hoteli Pinija u Petrčanima, Pastura u Postirama, Kolovare u Zadru, apartmani Medena u Trogiru, Fontana u Jelsi… nude popuste od 25 do 40 posto. Onima kojima nije važno u koje će jadransko mjesto ili hotel na odmor isplatit će se riskirati i pričekati “rasprodaju, komentira Večernji list.

Sindikalist Vilim Ribić ustvrdio je da jadranski domaćini dižu cijene kako bi im objekti ostali prazni i tako se kvalificirali za državne potpore. Direktor HUT-a Veljko Ostojić na to kratko odgovara: “Takva ideja može pasti na pamet samo nekom tko je na državnom proračunu. Nikako poduzetniku”.

No nekih poskupljenja u 2020. godini ipak će biti.

U Nacionalnom parku Plitvička jezera već su prije najavili više cijene, ali to su zbog koronavirusa odgodili do 12. srpnja. Nakon tog datuma cijena skače na 300 kuna, na što su već reagirale putničke agencije.

“Jedino se uz korekciju cijena možemo upustiti u borbu s konkurentima”, kaže Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija koja traži moratorij na lanjske cijene u nacionalnim i parkovima prirode te da se cijena ulaznica za školska putovanja od početka lipnja pa sve do kraja rujna ostavi na predsezonskoj razini.  Imaju i potporu Ministarstva zaštite okoliša, no to na Plitvicama nema odjeka.

Ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević podsjeća da su zbog koronakrize cijene bile snižene nekoliko mjeseci, a za više od toga ne vidi ni opravdanje ni poslovnu logiku.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije