Želite vidjeti djelomičnu pomrčinu Mjeseca? Najbolje će biti vidljiva iz Malog Lošinja

Djelomična pomrčina Mjeseca iz Hrvatske će biti vidljiva u ponedjeljak 7. kolovoza, kada će Zemljina sjena prekriti četvrtinu Mjeseca, a iz Malog Lošinja vidjet će se maksimum pomrčine, priopćio je Hrvatski astronomski savez.

Obzirom da ulazak Mjeseca u Zemljinu polusjenu počinje u 17.50 sati, a njegov ulazak u Zemljinu sjenu u 19.22 sata, prvi dio djelomične pomrčine se neće vidjeti jer Mjesec izlazi u 20.12 sati.

Iz Malog Lošinja vidjet će se maksimum pomrčine prilikom samog izlaska Mjeseca i druge polovice pomrčine. Oni koji budu željeli pogledati ovu pojavu, morati će ići na dio otoka koji ima čisti pogled prema istoku. U drugim mjestima u Hrvatskoj vrijeme događaja varira za nekoliko minuta, stoji u priopćenju, piše HRT.

Nastajanje i vrste pomrčina

Pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu. Razlikuje se potpuna, djelomična i pomrčina u polusjeni. Kada Mjesec ‘baca’ sjenu na Zemljinu površinu nastaje pomrčina Sunca, pojasnio je na internet stranicama ‘E- škola astronomije’ fizičar i ravnatelj Zvjezdarnice Zagreb Dragan Roša.

Ističe kako se ponekad za vrijeme pomrčine Mjeseca mogu istodobno nad horizontom vidjeti Mjesec i Sunce. S obzirom da pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu, u prvi mah to izgleda potpuno nelogično. Međutim, objašnjenje je jednostavno. Tada Sunce, Zemlja i Mjesec leže približno na istom pravcu, ali uslijed loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi (tzv. atmosferska refrakcija) prividni položaji Sunca i Mjeseca su promijenjeni. Kada oba tijela vidimo nad horizontom linija koja ih ‘fizički spaja’ ne prolazi kroz oko opažača već kroz samu Zemlju, dodaje Roša.

Za potpune pomrčine Mjesec je obično crvenkaste boje. Pojava je posljedica loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi, pojašnjava.

Pomrčine su oduvijek impresivno djelovale na čovjeka, pogotovo potpune pomrčine Sunca, kada ‘u sred bijela dana’ na trenutak nastupi tama, a na nebu se mogu ugledati sjajnije zvijezde ili planeti, kazao je. Pomrčina Mjeseca nastaje samo za faze uštapa, kada je Mjesec nasuprot Suncu.