Zeleno-lijevi blok: Predložit ćemo istražno povjerenstvo za poslijeratnu obnovu kuća

Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka najavio je u srijedu da će predložiti osnivanje saborskog istražnog povjerenstva, nakon što su se u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji urušile ili teško oštetile kuće građene u obnovi nakon Domovinskog rata.

“Kuće u obnovi nisu građene po pravilima niti su bile dovoljno armirane i zbog toga su toliko oštećene u nedavnim potresima. Prema informacijama s terena, nije riječ samo o izoliranim slučajevima, već o velikom broju objekata”, kazao je saborski zastupnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare.

Ustvrdio je da se “tu radi o sustavnom kriminalu za vrijeme obnove nakon rata” i podsjetio kako je DORH nedavno pokrenuo izvide. Ipak, s obzirom da mnogi pravni stručnjaci upozoravaju da je moguće da je nastupila pravna zastara za kaznenu odgovornost, Tomašević smatra da će DORH-ova istraga “biti samo dimna zavjesa”.

Zbog izvida DORH-a, javnost ne može do podataka o obnovi, ali Sabor može

Tomašević je upozorio i na činjenicu da zbog navedenih izvida DORH-a novinari ni šira javnost u ovom trenutku ne mogu dobiti podatke od Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, ali da Hrvatski sabor može istražiti i utvrditi političku odgovornost.

“Rad istražnog povjerenstva je javan pa na taj način i javnost može dobiti sve ključne podatke, a bitno je što prije krenuti s rasvjetljavanjem kako se ne bi ponovila ista stvar u obnovi nakon potresa na Baniji, ali i u Zagrebu, koja također većim dijelom tek treba krenuti”, istaknuo je.

Tomašević je podsjetio i da su saborski zastupnici Kluba zeleno-lijevog bloka, kao i brojni članovi Možemo!, Zagreb je NAŠ! i Nove ljevice, posljednjih tjedan dana proveli volontirajući na terenu u Glini, Petrinji, Sisku i okolnim selima.

Naglasio je kako su svi pomagali koliko su mogli, bez političkih kritika u javnosti jer tada za to nije bilo vrijeme, ali budući da se stanje na terenu polako stabilizira smatra kako je došlo vrijeme da se podvuče crta i vidi što je bilo dobro, a što nije, u odgovoru države na ovu katastrofu, “jer moramo izvući lekcije za budućnost”.

Za takve situacije, kaže, protokoli moraju biti unaprijed pripremljeni, umjesto da se improvizira.

Napomenuo je da ne govori o reakciji društva i nedržavnih aktera, već o reakciji same države i to posebice sustava civilne zaštite, čijom reakcijom Klub zeleno-lijevog bloka nije zadovoljan, jer bi oni trebali koordinirati sve ostale službe i nedržavne aktere na terenu u takvim situacijama.

Zastupnica Sandra Benčić ustvrdila je kako je “svima očito da se institucijama ne upravlja adekvatno” te naglasila kako je do sada “posljedica bila nešto više poreza koje onda oni na vlasti stavljaju u svoje džepove, dok su sada posljedice ugrožena sigurnost i životi naših sugrađanki i sugrađana”.