Zekanović pozvao Plenkovića i Božinovića da se očituju o uhićenju Kajkića i Gregurić u Srbiji

Hrvoje Zekanović

Hrastov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović pozvao je u srijedu premijera Andreja Plenkovića i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da se očituju o tome što je srbijanska policija uhitila i saslušala predsjednika Nacionalnog sindikata policije MUP-a i bivšeg istražitelja slučaja Ovčara Nikolu Kajkića i predsjednicu Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Zoricu Gregurić.

“Pozivam Vladu RH da, u situaciji kada Srbija ulazi u EU i kad postoji mogućnost uvjetovanja tog ulaska, iskoristi priliku i riješi probleme, a ne da imamo šikaniranje i privođenje hrvatskih građana i nikakvu reakciju hrvatskih institucija”, poručio je Zekanović u stanci za slobodni govor u Hrvatskom saboru.

Podsjetio je da su pripadnici srbijanskog MUP-a prošlog tjedna na graničnom prijelazu Batrovci između Srbije i Hrvatske o uhitili Nikolu Kajkića i Zoricu Gregurić te ih ispitivali pet sati.

“Gospodin Kajkić je bio pet sati pod ispitivanjem srpskih obavještajaca, a mi imamo šutnju po tom pitanju, premijera nismo čuli da kaže ni riječ, a ni gospodin Božinović se nije očitovao”, zamjerao je Zekanović.

“Srbija nam se ruga, srpske tajne službe pretresaju i šikaniraju hrvatske građane. Tko je slijedeći koji će riskirati odlazak u Srbiju”, upitao je.

Inače, Kajkić i Gregurić su u ponedjeljak na konferenciji za novinare iznijeli pojedinosti o uhićenju i pritvaranju iza čega, po njihovu uvjerenju, stoje srbijanske tajne službe, i to jer su se, kako kažu, u Beogradu sastali s bivšom glasnogovornicom Haškog suda Florence Hartmann i njezinim suradnicima.

Kazali su kako je pripadnike srbijanskih službi najviše zanimalo istraživanje zločina na Ovčari, te da su im rekli kako ispitivanje provode po nalogu hrvatskih službi.

Kajkić je istaknuo kako u Beograd nije išao da bi istraživao ratne zločine, da su mu pripadnici srbijanske sigurnosne službe “psovali ustašku mater” te zaprijetili kako će ga “strpati u zatvor s pederima”. ”U jednom trenutku me je jedan od četvorice koja me je ispitivala i udario, a prijetilo mi se i smrću”, kazao je Kajkić.