Povezite se

Politika

Zekanović: Nova Vada je “hrvatsko-srpska, odnosno srpsko-hrvatska”

Objavljeno

-

Program nove Vlade mandatara Andreja Plenkovića, koji je u četvrtak predstavljen u Hrvatskom saboru, oporba je nazvala listom dobrih želja, propitujući pritom jesu li neki kandidati za ministre pravi odabir.

 Vladin je program lista dobrih želja, ustvrdila je Anka Mrak Taritaš (Glas), koja sa zadrškom gleda na Vladinu najavu gradnje Nacionalne dječje bolnice i revitalizaciju Imunološkog zavoda.

 Mandatar uzvraća da je izgradnja nove bolnice jedan od prioriteta ministra Beroša, da je pripremljen plan za revitalizaciju Imunološkog.

 Imunološki zavod jedna je od „recikliranih“ tema iz programa, odnosno tema koja se ponavlja iz mandata u mandat, kaže Tomislav Tomašević (Klub zeleno-lijevog bloka) koji je najkritičniji prema prijedlogu da Tomislav Ćorić bude ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Ćorić je najslabija karika

 U tom novom “megaministarstvu” Ćorić će “biti privjesak”, s obzirom na to kako je radio u proteklom mandatu, uvjeren je Tomašević, koji Ćorića vidi  kao “jednu od najslabijih karika“ nove Vlade.

  Novu Vladu Hrvoje Zekanović (HS) naziva “hrvatsko-srpskom, odnosno srpsko-hrvatskom”, Plenkoviću poručuje da mu “ne prodaje europske floskule o manjinama”.

“Manjine su svugdje bogatstvo, ali Hrvatska ima malo drukčiju situaciju, jedna nacionalna manjina, ona Milorada Pupovca, prije 25 godina razarala je hrvatsku državu, a za to se nikad nisu ispričali, granatirali su ovaj grad i nikada nitko nije rekao oprostite braćo Hrvati”, rekao je Zekanović.

 Marijana Pavličeka (HKS) zanima hoće li Vlada uvesti dvojezične ploče i u Vukovaru, s obzirom da je budući potpredsjednik Vlade Boris Milošević (SDSS) rekao da će inzistirati na dvojezičnosti gdje god se steknu zakonski uvjeti?

Poštovat ćemo zakon i gledati specifične okolnosti koje postoje u gradu, radi suživota Hrvata i Srba, odgovorio mu je Plenković.

 Zastupnici nacionalnih manjina su politička i pravna stečevina Hrvatske i to neću mijenjati i neću im oduzimati to pravo, volio bih da ga imaju Hrvati u drugim državama, odgovorio je Karolini Vidović Krišto (DP MŠ) koja ga je pitala kako je mogao sastaviti većinu s „neustavno izabranim“ zastupnicima, odnosno zastupnicima nacionalnih manjina.

 Nino Raspudić (Most) pitao je mandatara zašto nije ispunjena obveza prema kojoj je Ministarstvo vanjskih poslova trebalo jednom godišnje izvijestiti Sabor o provedbi Deklaracije o položaju Hrvata u BiH, koju je donio 2018.

 Jeste li odustali od onoga za što se zauzimate u Deklaraciji ili je riječ o nemaru resornog ministra Gordana Grlića Radmana, zapitao je.

 Plenković je zadovoljan što ima saveznika u jačanju položaja Hrvata u BiH. „Budući da ste i vi i ministar podrijetlom iz BiH siguran sam da ćete naći zajednički jezik,“ kazao mu je.

Fuchs će odraditi odličan posao

Marija Selak Raspudić (Most) uzvraća da briga za Hrvate nije pitanje nečijeg podrijetla, predbacuje mandataru da u programu koristi rješenje od prije deset godina. Kako mislite da će rješenje u resoru obrazovanja biti Radovan Fuchs čije je prijedloge zakona, dok je bio ministar, odbila većina fakulteta, zapitala je.

Ministar Fuchs će odraditi odličan posao, pripremit će hrvatske mlade za konkurentnost, odgovorio je Plenković.

 Zvonimiru Troskotu (Most) kojeg je zanimalo hoće li se dozvoliti referendum o euru, odgovorio je kako je prihvaćanje eura sadržano u Ugovoru o pristupanju koji je ratificirao jedan drugi saziv sabora. To je pitanje, što se tiče formalno-pravnog aspekta apsolvirano, naglasio je.

 Domagoju Hajdukoviću (SDP) koji se zanimao za sudbinu Megglea, odgovorio je kako odluke privatnih kompanija ne ovise o bilo kojoj vladi.

 Ono što mi možemo je pronaći rješenje da se nađe neki drugi partner za mljekaru Meggle koji će zadržati zaposlenike i otkup. Naše su mogućnosti tu  limitirane, kazao je mandatar.

Politika

Plenković svim silama, nepokajane, neprocesuirane, prljave, neoprane od miloševićevog velikosrpskog fašizma, gura, vuče i nosi u EU.. Eh..nećeš…

Published

on

Saborski zastupnik, umirovljeni general Željko Sačić opet se osvrnuo na obljetnicu VRO “Oluja”, potpredsjednika Vlade Miloševića, premijera Vlade Plenkovića ali na političke, zakulisane igre koje sve vode, u kako kaže tkz. srpsko hrvatskoj Vladi.

Evo što je poručio Željko Sačić:

Boris Milošević, predsjednik aboliranog sdssa i potpredsjednik Vlade RH (ne zato što je posebno sposoban, nešto jako pametan, izniman u nečemu za opće dobro, već samo zato sto je – “Srbin”, i samo zbog toga zadužen je u ovoj koalicijski srpsko hrvatskoj Vladi za “društvene djelatnosti” (Čitaj za: cenzuru, razvodnjavanje, nadzor, preodgoj i “vaspitanje” Hrvata) iako sa zelučanim problemima, na javnu molbu Plenkovića (više dana ponavljanu), ipak se (sramežljivo i samozatajno) ukazao na 25.obljetnicu ” Oluje” u Kninu..

Ali je u dosluhu i po Pupovčevom planu, radi “ravnoteže” poslao svojeg potpredsjednika sdssa Dejana Mihajlovića (aktualnog načelnika (po zlu poznate) hrvatske općine Krnjak) u Srijemsku Raču.. Gdje se “Oluja” “komemorira” sa Vučićem, Irinejom, Vulinom i sl. kao “najveći genocid i etničko čišcenje Srba iz svojih vekovnih ognjišta od vremena NDH”…Pa sad, u toj političkoj šizofreniji, u Plenković-Pupovčevoj režiji i koaliciji, kako graditi, i s kim – miran život, suživot, tzv.”pomirbu”, okrenuti u “budućnost, sa zaboravljenom (četničkom) prošlošću”.

Kad je oni (sada čak i u Vladi RH) nikako ne žele samokritički, sa pokajanjem, naknadom ratne štete, razminiranjem (od njih mino zagađene) Hrvatske, dostavom podataka o nestalim našim herojima i civilima koje su nevine pobili, dostavom opljačkanog blaga i arhiva i sa molbom za oprost, od Hrvata -prihvatiti ???

A Plenković ih svim silama, takve nepokajnane, neprocesuirane, prljave, neoprane od miloševićevog velikosrpskog fašizma, gura, vuče i nosi u EU.. Eh..nećeš…

Ucitavanje vijesti

Politika

Miro Bulj: Luka Gaženica nema pročistač za otpadne vode

Published

on

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj izjavio je u utorak kako je zadarska luka Gaženica predana u ruke turskom vlasniku te će ona bez pročistača za otpadne vode onečistiti more.

Bulj je to, kako je priopćio Most, izjavio na konferenciji za novinare u Zadru, na kojoj su bili i Mostovi županijski vijećnik Zadarske županije Ivan Matić te gradski vijećnik Mladen Malta.
 Naglasio je da je luka Gaženica jedna od najvećih investicija što se tiče luka, u koju je država uložila 1,5 milijardu kuna, a koja je dana Turcima u koncesiju za 30 milijuna kuna na 20 godina, što je minoran novac.
„Ovo je važan projekat, jer Zadar kao centar Jadrana zaslužuje ovakvu luku, ali ne i ovakvo ponašanje gdje je investicija od 1,5 milijarde kuna predana doslovno “džabe” u ruke stranom turskom vlasniku, a nema ni pročistač za otpadne vode iz brodova i kruzera koji ovdje dolaze nego oni onečišćuju more i puštaju svoje fekalije u naše more. 
 To znači, ocijenio je, da će se u idućih 20-tak godina, dokad će imati koncesiju, naše more zagaditi, Turci će zaraditi novac, a država i narod neće imati ništa. 
Nezamislivo je da nitko ne odgovara za ovo. Kao saborski zastupnik hitno ću zatražiti kod Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da se utvrdi odgovornost ovolike investicije koja nema pročistač fekalija i otpadnih voda u novoizgrađenoj luci Gaženici. 
Tko je odgovoran za onečišćenja koja će se dogoditi na ovom području, upitao je i dodao kako je ovo antituristički projekat i bila bi obveza koncesionara da napravi barem pročistač i da nam ne zagađuje more, uz to što ima ogromnu dobit na štetu Zadarske županije i naše Dalmacije. 
 Smatra kako smo postali odlagalište tuđih otpada, što je katastrofa i ekocid. Osobno ću tražiti da se tuđe smeće riješi na način kako se rješava u normalnim civiliziranim državama, rekao je i dodao kako je Most već ranije inzistirao da se proglasi isključivi gospodarski pojas, da se bolje nadzire more i da se naš nadzor prostorno proširi i na međunarodni prostor, ali to Vladi očito ne odgovara. 
  Naglasio je kako je od projekta koji je bio važan za razvoj Zadarske županije na kraju učinjena šteta Hrvatskoj i okolišu te Jadranu i ljudima na ovom prostoru. Osim zagađenja, laž je bila i da će ovdje biti 4 tisuće novih radnih mjesta, a danas ovdje ima desetak novozaposlenih osoba u luci.“ – rekao je Miro Bulj.
 Ivan Matić smatra kako je razvoj luke neminovan, te da će tu dolaziti sve više brodova pa će tako biti i sve više ispuštanja fekalija u naše more. „Izgradnja pročistača je nužna i bitno je da se to što prije napravi jer ako se ova luka bude razvijala onako kako je obećano, onda bi izgradnja pročistača trebala biti prioritet.“

Ucitavanje vijesti

Politika

Domovinski pokret: Hrvatska mora podupirati inovacije u poljoprivredi

Published

on

Zastupnice Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović i Ružica Vukovac

Zastupnice Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović i Ružica Vukovac rekle su da država mora podupirati ulaganja koja će omogućiti uvođenje suvremenih tehnologija i inovacija u poljoprivredu, upozorivši da se poljoprivredna gospodarstva bore za opstanak prepušteni sami sebi.

“Iako punih desetak godina bilježimo konstantan, rapidan, zabrinjavajući pad broja OPG-ova koji se bave proizvodnjom mlijeka, Hrvatska ne poduzima ništa kako ne bi došlo do potpune propasti proizvodnje hrane odnosno proizvodnje dvije najvažnije namirnice, mlijeka i mesa”, ocijenila je potpredsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Ružica Vukovac na konferenciji za medije u utorak.

Dodala je da se nepovratno izgubilo pedeset tisuća gospodarstva koja su proizvodila mlijeko, a u mandatu premijera Andreja  Plenkovića proizvodnja mlijeka smanjila se za 11 posto, najviše od svih članica EU. Nigdje u EU poljoprivreda nije prepuštena direktno tržištu, upozorila je Vukovac, dodavši da su civilizirane zemlje koje vode brigu o prehrambenoj neovisnosti svoje nacije, taj sektor izdvojile kao područje s pravom na zaobilaženje određenih protržišnih naloga.

Politike koje se zadnjih desetak godina vode u Hrvatskoj usmjerene su direktno na uništavanje ovog sektora, a posljedično tome i na iseljavanje stanovništva iz ruralnih prostora, ocijenila je Vukovac, dodavši kako je jedan od ključnih problema izostanak komunikacije između proizvođača hrane i kreatora zakona te nepoštivanje zakona.

Mišljenja je da Hrvatska može biti suvereno, demokratsko društvo tek kada osvijesti što znači imati vlastitu prehrambenu neovisnost.

Članica saborskih Odbora za gospodarstvo te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske Unije Vesna Vučemilović osvrnula se na odluku tvrtke Meggle da se povuče iz Hrvatske i prestane s proizvodnjom u Osijeku. 

“Posve je logično zapitati se kako to da je tvrtka koja uspješno posluje u više zemalja, u zadnjih deset godina čak sedam godina poslovala s gubitkom ovdje u Hrvatskoj. Brojna parafiskalna davanja, čak preko 400 uz poreze predstavljaju teret za naše poduzetnike koji ističe i Europska komisija u svojim izvješćima i preporukama”, poručila je Vučemilović, dodavši da taj “ceh” skupe države na kraju plaćaju radnici i poljoprivrednici.

Istaknula je nedostatak proizvodnih kapaciteta u Slavoniji koji bi proizvodili finalne proizvode više dodane vrijednosti te ocijenila da Hrvatska nema razvojnu strategiju za narednih deset godina, a ni plan kako povući europska sredstva koja su nam na raspolaganju, podsjetivši da je ministar financija Zdravko Marić rekao da će veći dio nepovratnih sredstava ponovo završiti u javnom sektoru. 

Također, ocijenila je da ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak nema sluha za probleme ovog poljoprivrede i prehrambene industrije, već za vodoopskrbu, odvodnju i ceste. 

“Sve dok se ne okrenemo sebi i jačanju naših strateških gospodarskih grana, a poljoprivreda i prehrambena industrija su zasigurno strateške grane, ovisit ćemo o pomoći i sredstvima koja dolaze iz EU”, zaključila je Vučemilović.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije