Zekanović: Micanjem bisti iz Ureda predsjednika hrvatski velikani izjednačeni sa zločincem Titom

Hrvoje Zekanović

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) osudio je u srijedu odluku predsjednika Republike Zorana Milanovića o micanju bisti hrvatskih velikana iz Ureda predsjednika, ustvrdivši da su oni time izjednačeni s, kako je rekao, zločincem Josipom Brozom Titom.

Zekanović je u slobodnom govoru u Saboru rekao kako je nakon izbora Zorana Milanovića za predsjednika Republike glavno pitanje bilo hoće li Titova bista biti vraćena u Ured predsjednika na Pantovčak.

Milanović je napravio ono što smo i očekivali – zaboravio je da Hrvatska ima slavnu povijest i da biste kralja Tomislava, Josipa Jurja Strossmayera, Stjepana Radića i kardinala Alojzija Stepinca zaslužuju biti u Uredu predsjednika, ustvrdio je  Zekanović i ocijenio kako “Milanovićevoj politici nije mjesto u javnom prostoru ni u muzeju”.

U vezi epidemije koronavirusa Zekanović je upitao ministra zdravstva Vilija Beroša i premijera Andreja Plenkovića je li Hrvatska spremna suočiti se s njome, odnosno imamo li dovoljno dezinfekcijskih sredstava, zaštitnih maski, respiratora i sanitetskog materijala.

Pokazalo se da ih u susjednoj Italiji nema s obzirom na 10-ak tisuća oboljelih i 600 umrlih od koronavirusa. Također je upozorio na 2000 oboljelih u Francuskoj, Njemačkoj i Španjolskoj, kao i na širenje epidemije u SAD-u, upitavši je li Hrvatska spremna na takav razvoj događaja.

Vucelić: Monopolistički položaj Centra za vozila Hrvatske

Damjan Vucelić (Klub Živog zida i Promijenimo Hrvatsku) upozorio je na monopolistički položaj tvrtke Centar za vozila Hrvatske i njezinih devet dioničara. Nazvao ih je “Karmarkovom skupinom”, aludirajući da iza svega stoji bivši predsjednik HDZ-a, koja godišnje ubire 240 milijuna kuna neovisno o tome koja je stranka na vlasti.

Vucelić ističe da Centar za vozila Hrvatske određuje cijene tehničkog pregleda vozila, eko testa i registracije vozila, a Ministarstvo unutarnjih poslova kroz 30 godina to nije promijenilo. 

Božo Ljubić (Klub HDZ-a) osvrnuo se na prošlotjednu tematsku saborsku sjednicu o nacionalnim manjinama upozorivši kako položaj hrvatske nacionalne manjine nije odgovarajuće riješen ili nije uopće riješen.

Upozorio je da hrvatska nacionalna manjina nije priznata u Makedoniji, Bugarskoj i Sloveniji, a Srbija ne poštuje međunarodni ugovor o zastupljenosti hrvatske nacionalne manjine u Skupštini Srbije, dok se nacionalnom manjinom proglašavaju Šokci i Bunjevci, koji su izvorno Hrvati.   

(Hina)