Zekanović: I Istanbulska konvencija i Marakeški sporazum u suprotnosti sa suverenosti

Hrvoje Zekanović

Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović poručio je u ponedjeljak kako su i Istanbulska konvencija koju je Sabor nedavno donio i Marakeški sporazum o kojem se sada govori dokumenti koji su u suprotnosti s onim što suverenost svake države znači.

„Marakeški sporazum je dokument od 34 stranice i s 23 cilja, većina toga lijepo izgleda, govori se o migracijama, o suverenosti država, sprječavanju migracija, ali ima i poglavlje koje je jako interesantno, poglavlje broj 5, koje kaže ‘poboljšati dostupnost i fleksibilnost puteva regularnih migracija. Što to znači ‘regularno’”, pitao je Zekanović u stanci na početku saborskog zasjedanja.

On, kaže, razlikuje legalno i ilegalno. “Je li za premijera Plenkovića situacija koju imamo na granici s BiH kada migranti nasilno ulaze u Hrvatsku regularna migracija ili neregularna? Mi to ne znamo”, rekao je Zekanović.

Ističe kako je Marakeški sporazum obvezujući. „U njemu se govori o prednostima i izazovima migracija. Pa kad se govori o prednostima treba govoriti i o nedostacima. Sve države koje se obvežu na njega će morati voditi računa o tome što mediji govore o migracijama da se ne bi slučajno dogodilo da netko ima negativan ili loš stav o migracijama”, ustvrdio je Zekanović i dodao da ga sve to podsjeća na komunističko razdoblje.

Marakeški sporazum, poručuje, neće donijeti ništa radikalno u pet sekundi, ali može biti okidač za veliki val migracija, za što Hrvatska nije spremna.