Zekanović: Hrvatska ima “kastu 15 tisuća”

Sjednica Hrvatskog sabora

 Zastupnik Nikola Grmoja (Most) dao je u srijedu punu podršku učiteljima i nastavnicima koji su u štrajku 19. dan, ističući kako su im plaće sramotne, dok Hrvoje Zekanović (Hrast) poručuje da novca za profesore, vatrogasce, policiju ima u “kasti 15 tisuća” koju čine razne državne institucije.
 

Tu kastu, objasnio je Zekanović, čini 15-ak tisuća ljudi čije su plaće veće od 15 tisuća kuna, a rade u raznim agencijama, fondovima, institutima. Pobrojao je neke od njih, kao što su Agencija za elektroničke medije, HAKOM, Fond za financiranje razgradnje radioaktivnog otpada, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo.

Podsjetivši da štrajk u školama traje već danima, da će mnogi roditelji biti ljuti što im djeca ne idu u školu, zastupnik im poručuje da, ako imaju kakvu primjedu, upute je “kasti 15 tisuća”. 

Nisu problem učitelji koji rade za 5-6 tisuća kuna, nego oni koji imaju 15 tisuća, ne rade ništa, a o njima nitko ne govori, kazao je Zekanović u Hrvatskom saboru u raspravi na slobodnu temu. 

Grmoja: Novac se ulaže u političku trgovinu

Grmoja se referirao na susret premijera Andreja Plenkovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na kojemu je dogovoreno da će država  preuzeti udjele  APIS-a, a da se nitko nije pitao od kud novci. 

Mostov zastupnik iznosi svoje viđenje, tvrdi da je Vlada loše planirala brojku od 150 tisuća novih korisnika dječjeg doplatka koja je, kaže, promašena za čak 10 puta i to je nekih 250 milijuna kuna viška. 

“Što država, premijer čini s tim – ulaže u političku trgovinu, u kupovinu APIS-a, umjesto da se proširi krug korisnika dječjeg doplatka, da se uloži u profesore, učitelje, nastavnike”, rekao je zastupnik pa ustvrdio:  “Ne, za njih nema novca, ima ga za političku trgovinu”. 

Obratio se kolegama iz Kluba Milana Bandića, zapitavši ih kakvi su to oni populisti, pregovaraju o APIS-u, a ne o djeci, dječjim doplatcima,  profesorima, učiteljima. “Moram priznati da me Milan Bandić, a i vi kolege, razočarali, pregovarli ste isključivo o privatnim interesima”, poručio im je Grmoja.