“ZDS” će se zabraniti već u rujnu, skida se i ploča u Jasenovcu?

Izgleda da je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković solirao u svom stavu da će spomen ploča pripadnicima HOS-a s pozdravom “Za dom spremni” ostati u Jasenovcu do daljnjega, a najmanje do ožujka sljedeće godine.

Kako je za 24 sata potvrđeno od sugovornika u HNS-u, sam premijer Andrej Plenković je krajem tjedna dao nalog ministru uprave Lovri Kuščeviću da se nađe model i izmjeni zakon kako bi ustaški pozdrav “Za dom spremni” bio zabranjen i u grbovima stranaka i udruga, a samim tim bi se stvorio pravni temelj za micanje sporne ploče. HNS je inače jučer žestoko reagirao na Bošnjakovićevu najavu ostajanja ploče do daljnjega i zaprijetio izlaskom iz Vlade ako se to dogodi. I Milorad Pupovac iz SDSS-a koji osigurava dodatna tri zastupnika za potporu Vladi je rekao da ploča mora biti uklonjena. “Premijer je potvrdio da će ploča na jesen biti maknuta”, rekao je njihov sugovornik iz HNS-a.

Iz Ministarstva uprave nisu dali niti potvrdu niti opovrgavanje te informacije. Poručili su da prikupljaju mišljenja relevantnih institucija i da će u rujnu predložiti odgovor na SDP-ovu interpelaciju. Podsjetimo, SDP je zatražio raspravu o uporabi pozdrava “Za dom spremni” i spornoj ploči još krajem travnja. Odgovor Vlade još nisu dobili.

U HDZ-u vlada zavjet šutnje oko sporne ploče i rješenja, navodno iznošenje stava žele prepustiti premijeru i Vladi. Da će ipak biti ranijeg micanja ploče, može se iščitati i iz izjava samog Bošnjakovića. Nakon intervjua Večernjem listu i reakcije HNS-a i Pupovca, Bošnjaković je za HRT rekao da postoji mogućnost da se i ne čeka mišljenje Vijeća za suočavanje s prošlošću.

“Nije toliko ključno kada će biti ti datumi. Ovdje je ključno da se nađe zakonito rješenje koje će biti u okvirima normativnog sustava koji imamo. Jasno je da je to moguće riješiti i ranije nego što povjerenstvo odradi posao na sveobuhvatni rješavanju pitanja simbola totalitarnih sustava. Dakle, vrlo je bitno kakav će stav zauzeti Ministarstvo uprave, koje razmatra ovo konkretno pitanje, i kakvo rješenje može predložiti. Moguće je dakle i ranije”, rekao je Bošnjaković za HRT misleći na rok povjerenstva u ožujku 2018.