Zdravko Pevec izgubio spor za slogan i vizualni identitet svoje bivše tvrtke

Visoki trgovački sud Republike Hrvatske je 5. rujna 2019. potvrdio presudu Trgovačkog suda u Zagrebu kojom je Zdravko Pevec odbijen sa zahtjevom prema društvu PEVEC d.d. da je autor djela ‘kupujte s osmjehom’, stiliziranog pijevca i vizualnog identiteta utemeljenog na osobnom imenu ‘Pevec’, javlja portal Novac.hr

Zdravko Pevec je 2014. podnio tužbu protiv društva PEVEC d.d. zahtijevajući da sud društvu zabrani upotrebu slogana ‘kupujte s osmjehom’, stiliziranog pijevca i vizualnog identiteta utemeljenog na osobnom imenu koje društvo koristi kao nositelj registriranih žigova pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Osim navedenih zabrana, tražio da mu PEVEC d.d. plati naknadu u iznosu od 78 milijuna kn sa zateznim kamatama, sve zasnivajući na tvrdnji kako je upravo on autor tih djela.

Drugostupanjski sud je utvrdio da slogan ‘kupujte s osmjehom’ i vizualni identitet utemeljen na osobnom imenu uopće ne predstavljaju autorska djela, nego znakove koje je sukladno tome pravni prednik PEVECA d.d. prije gotovo 16 godina registrirao kao svoje žigove. Na temelju svih izvedenih dokaza sud je utvrdio da je slogan izradilo nekoliko osoba, a ne Zdravko Pevec osobno. Isto tako, utvrđeno je da Pevec uopće nije izradio crtež stiliziranog pijevca kako je tvrdio, nego je od drugih osoba naručio crteže i izabrao onaj koji mu se najviše svidio. Za troškove postupka Zdravko Pevec mora nadoknaditi PEVECU d.d. iznos od 693.125,00 kn.

Nastavno na okolnost da Zdravko i Višnja Pevec nisu vratili društvu imovinsku korist koju su stekli počinjenjem kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju niti je Višnja Pevec platila dug od 350.000 kn na temelju pravomoćne presude iz travnja 2019., njihov dug prema PEVECU d.d. prelazi 5 milijuna kn.