Zdravija djeca imaju obrazovanije roditelje

Zdravlje djece uvelike je povezano s razinom obrazovanja njihovih roditelja, pokazala je nova njemačka studija.

Nije potreban doktorat da bi se bio dobar roditelj. Ipak, obrazovanje u tome može imati puno veći utjecaj nego što mislimo.

Istraživanje je pokazalo da zdravija djeca imaju obrazovanije roditelje.

Djeci čiji roditelji nemaju fakultetsku diplomu češće se propisuju lijekovi i ona češće idu u bolnicu od djece čiju su roditelji visoko obrazovani, pokazuje to istraživanje o djeci i adolescentima što ga je provela njemačka organizacija za javno zdravstveno osiguranje, DAK-Gesundheit.

Jaz je posebno bio istaknut kod kvarenja zubi i pretilosti, koji su zabilježeni triput više kod djece s manje obrazovanim roditeljima. Postojala je i slična povezanost u pogledu razvoja poremećaja ponašanja.

Stupanj obrazovanja roditelja ima veći učinak nego što se to očekivalo, rekao je čelnik DAK-Gesundheita Andreas Storm koji je sugerirao da je bolest djece često povezana s načinom života njihovih roditelja.

Wolfgang Greiner, profesor zdravstvene ekonomije na sveučilištu Bielefeld i jedan od autora izvješća, rekao je kako bi za zdravlje djece bilo korisnije ulaganje u obrazovanje nego povećanje kućnih prihoda.

Istraživanje se temelji na podacima gotovo 590.000 djece i oko 430.000 roditelja kojima DAK pruža osiguranje.

(Hina)