Povezite se

Politika

Zbor udruga veterana protiv ratifikacije, a za referendum o Istanbulskoj konvenciji

Objavljeno

-

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi usprotivio se najavljenoj ratifikaciji Istanbulske konvencije, smatrajući da će se njom narušiti hrvatski nacionalni, vjerski i kulturni identitet pa drže da bi se o tom pitanju građani trebali izjasniti na referendumu.

Branitelji napominju da im najveći dio dokumenta, čiju je ratifikaciju nedavno najavio premijer Andrej Plenković, nije sporan. No, problematično im je što, kako tvrde, obvezuje stranke potpisnice da kulturu, običaje, vjeru i tradiciju, u mjeri u kojoj se razlikuju od načela i tumačenja podčine ciljevima Konvencije.

Sporno im je također što bi takav dokument zahtijevao veliko financiranje, zbog čega su se već neke zemlje ogradile, a čudno im je također što bi se financirale točno određene udruge koje bi čak nadzirale provođene dokumenta. “Konvencija traži iskorjenjivanje svih ‘predrasuda, običaja i tradicija’ koje se temelje na ‘stereotipnim ulogama žena i muškaraca'”, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Zbora Miljenko Kolobarić, napominjući da Konvencija ne definira koje su to stereotipne uloge, a različite zemlje i različite društvene skupine ih vrlo široko tumače, do te mjere da neke od njih i temeljne obiteljske uloge poput majčinstva i očinstva nazivaju nepoželjnim stereotipnim rodnim ulogama.

Također, muško-ženska slika čovječanstva, obitelji i braka koja je u skladu s prirodom muškarca i žene i kao takva podržana od strane svjetskih kultura i svih velikih religija, ratifikacijom Konvencije bi mogla biti stigmatizirana kao zastarjela i nepoželjna “tradicija na temelju stereotipnih rodnih uloga“. Zbor upozorava također da je Istanbulska konvencija prvi međunarodni ugovor u povijesti Vijeća Europe u čijem sastavljanju nisu sudjelovale države članice na koje će se jednom Konvencija odnositi, već ju je pripremala stručna skupina, a države su mogle samo prihvatiti ili ne prihvatiti finalni tekst.

Hrvatskim poklikom Za dom hrvatski narod koristi se još od vremena Nikole Šubića Zrinskog
S obzirom da Konvencija zabranjuje rezerve na sve članke koji bi mogli rezultirati neželjenim posljedicama za hrvatsko društvo i pravni poredak, Kolobarić kaže da nije moguće ratificirati dobre dijelove Konvencije stavljajući rezerve na sporne dijelove. Zaključujući da ni Ženevska konvencija koja je trebala zaštititi žrtve rata nije urodila plodom, Zbor udruga veterana smatra da se hrvatskim zakonima mogu regulirati sve navedene činjenice „te da nam nije potreban netko treći tko će provoditi mjere i zakone u našoj državi“.

Istanbulska konvencija bi, upozorio je Kolobarić mogla utjecati i na kurikularnu reformu školstva i obrazovanja djece kao i na njen Ustav, zakone i pravosuđe. Odgovarajući na novinarska pitanja hoće li podržati prosvjed protiv ratificiranja Konvencije najavljen za 24. ožujka, Kolobarić je rekao da im je to prvi glas, ali će podržati svaki prosvjed protiv tog dokumenta.

Vezano za zaključke Vijeća za suočavanje s prošlošću, Kolobarić kaže da ne mogu prihvatiti zaključke vezane uz natpis ‘Za dom spremni’, što je i službeni slogan legalne i legitimne postrojbe Hrvatske postrojbe HOS-a, dok s druge strane crvena zvijezda „petokraka“ i komunistički simboli nisu sporni. Hrvatskim poklikom Za dom hrvatski narod koristi se još od vremena Nikole Šubića Zrinskog te odbijamo svako povezivanje sa bilo kojim režimima koji su koristili sličan slogan, rekao je Kolobarić.

Osvrćući se na preporuku EK u svezi braniteljskih mirovina, naglasio je kako je preporuka EK bila još 2016., a odnosila se na izjednačavanje braniteljskih davanja sa socijalom što im je neprihvatljivo jer hrvatski branitelji nisu socijalni slučajevi. Zbor također navodi da se iz proračuna RH za hrvatske branitelje izdvaja samo nešto više nego na umirovljenika bivšega sistema, borce NOB-a, bivše pripadnike JNA, milicije i ostalih službi pa i na one koji su sudjelovali u agresiji na RH.

Politika

Splitsko-dalmatinski HSLS podržava Darija Hrebaka za novog predsjednika stranke

Published

on

Izvor: You Tube

HSLS Splitsko-dalmatinske županije donio je jednoglasnu odluku kojom podržava kandidaturu Darija Hrebaka za novog predsjednika stranke.

Ta HSLS-ova podružnica smatra kako je važno da na odgovornu dužnost predsjednika stranke dođe osoba koja je kao gradonačelnik Bjelovara svojim radom i odlukama pokazala kako je moguće u politički život vratiti izgubljene vrijednosti i sadržaj, priopćeno je u srijedu iz splitsko-dalmatinskog HSLS-a.

Transparentnost, odgovornost, podrška poduzetništvu, jačanje kulture rada, poštivanje hrvatske prošlosti, ali i odgovoran odnos prema sadašnjosti i budućnosti su vrijednosti koje Hrebak unosi u hrvatski politički život. Upravo zato splitsko-dalmatinski HSLS podržava Hrebaka i takav politički smjer stranke, kaže se u priopćenju.

Izborni sabor HSLS-a održat će se u subotu, 16, studenoga, a dva su kandidata za novog predsjednika stranke: Dario Hrebak i Žarko Katić.

Splitsko-dalmatinski HSLS također je podržao kandidaturu Tonćija Blaževića iz Splita za jednog od četiri potpredsjednika stranke.

Ucitavanje vijesti

Politika

Oporba ponovno kritizirala Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Published

on

Željko Lenart(HSS)

Saborsku raspravu o tumačenju članka Zakona o poljoprivrednom zemljištu oporba je u četvrtak iskoristila kako bi još jednom kritizirala taj zakon kojim se, među ostalim, uređuje raspolaganje poljoprivrednim zemljištem.

Mostov Miro Bulj tvrdi da je u upravljanju poljoprivrednim zemljištem napravljen kaos “od Slavonije do Dalmacije” te da se ne zna tko dodjeljuje zemljište i na koji način se njime raspolaže.

Brine ga i što zakon omogućava da stranci kupuju zemlju od 2020. ustvrdivši kao će strani kapital preuzeti poljoprivredna zemljišta.

Nezavisni Tomislav Žagar, koji je tražio tumačenje zakonskog članka, kazao je kako općinskim odnosno gradskim vijećima koja trebaju donositi program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem nije do kraja jasan postupak donošenja programa i da je zato zatražio pojašnjenje.

Dosad je 410 jedinica podnijelo zahtjev na suglasnost svojih programa za raspolaganjem zemljišta, suglasnost od ministarstva dobilo 205 što znači da ih je 50 posto još uvijek u obradi, a tome je tako zbog nedoumica u primjeni propisa, kazao je Davor Vlaović (HSS).

“Poljoprivredni proizvođači ne znaju što će se dogoditi s poljoprivrednim zemljištem koje obrađuju, čekaju i nisu nigdje, ni na nebu ni na zemlji”, ocijenio je Željko Lenart (HSS).

HSS-ovci su podsjetili i na interpelaciju o radu Vlade u vezi produljenja moratorija na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima za tri godine.

Alen Prelec (SDP) ustvrdio je da neki zakoni lijepo izgledaju na papiru ali da u praksi izgledaju drugačije – neki uvode red, a neki nered.

Ucitavanje vijesti

Politika

Sabor: Maras ne odustaje od poruka na laptopu u sabornici

Published

on

Nakon što je Upravni sud potvrdio odluku Državnog izbornog povjerenstva o kažnjavanju isticanju izbornih poruka u sabornici, SDP-ov zastupnik Gordan Maras ponovno je u srijedu došao s laptopom na kojem je istaknuta poruka.

Maras je ovaj put na laptopu istaknuo poruku “HDZ=korupcija” u skladu s SDP-ovim isticanjem borbe protiv korupcije kao jednim od najvažnijih pitanja, dok su se ranije poruke uglavnom odnosile na kampanju za EU parlament.

Upravni sud potvrdio je odluku DIP-a da se Marasa kazni s 86 tisuća kuna jer je tijekom kampanje za EU parlament kao SDP-ov kandidat isticao u sabornici na laptopu izborne poruke.

Za Upravni sud, kao i za DIP, to predstavlja kršenje Zakona o financiranju izborne promidžbe.

U SDP-u su najavili žalbu, a Maras kazao da je spreman ići do Ustavnog suda.

“Na odluku Upravnog suda gledam kao na jedan postupak koji će završiti na Ustavnom sudu. Zanimljivo je da je Upravni sud donio odluku bez rasprave u mjesec i pol dana, a za HDZ i Fimi mediju odluka se ne može donijeti odluka 13 godina da vrati 20 i više milijuna kuna koje su ukrali iz državnog proračuna”, rekao je Maras.

“Oni koji danas imaju vlast u Hrvatskoj imaju presudnu ulogu preko Đure Sesse na pravosuđe i zaštitili su sebe, a za slučaj naljepnice u Hrvatskom saboru koja nikoga nije ništa koštala presuda se bez rasprave donosi u mjesec i pol dana”, dodao je.

Maras drži da kao zastupnik ima pravo u  sabornici iznositi svoj stav bez sankcija i najavljuje da će se za to i dalje boriti,  “da Hrvatska ne bude Sjeverna Koreja već parlamentarna demokracija”.

“Ovdje se krši temeljno ustavno pravo, da zastupnik u sabornici može iznositi svoje stavove bez sankcija”, istaknuo je.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije