Zbogom, Air Berlin!

Pixabay

Zrakoplov kompanije Air Berlin posljednji put sletio je u berlinsku zračnu luku u petak, a zrakoplovna kompanija nakon gotovo četiri desetljeća zbog stečaja prestaje s radom.

Let AB 6210 dočekali su bivši zaposlenici i znatiželjni posjetitelji, a vatrogasci su zrakoplov tradicionalno pozdravili vodenim topom.

Air Berlin bio je omiljen među Nijemcima zbog svojih letova tijekom godišnjeg odmora na otok Mallorcu i među ostalim poznat po čokoladnim srcima koji je davao nakon svakog leta.

Let AB620 s posebnim pozivnim znakom BER4EVR napustio je Muenchen u 20.35 po GMT i spustio se u berlinsku zračnu luku Tegel u 21.45 nakon što je izveo oproštajnu turu nad Berlinom.

Pri polijetanju i sletanju posada je kroz prozor cockpita istaknula zastavu na kojoj je otisnut logo Air Berlina te preko njega poruka “Reci zbogom”.

Zrakoplovna kompanija objavila je izjavu u kojoj zahvaljuje “zaposlenicima, partnerima i putnicima koji su tijekom mnogo godina dali svoja srca i vjernost”.”Zrakoplovna kompanija sa sjedištem u glavnom gradu i s Berlinom u nazivu i na zrakoplovima je u čitavom svijetu bio simpatični predstavnik našeg grada”, rekao je gradonačelnik Berlina Michael Mueller za javni servis RBB.

On je izrazio razočaranost ukidanjem Air Berlina i podsjetio da je grad Berlin bio spreman pomoći kako bi se spasila zrakoplovna kompanija koja je više od desetljeća izolirani Zapadni Berlin povezivala s ostatkom svijeta.

“Mi smo se od početka stečajnog postupka zalagali za očuvanje Air Berlina i htjeli smo se i financijski angažirati. Razočarani smo što to nije uspjelo”, rekao je Mueller.

Kompanija je u kolovozu prijavila stečaj nakon što je većinski vlasnik tvrtke, kompanija Etihad, odbila daljnje financiranje.

Osamdeset od 130 zrakoplova Air Berlina preuzet će druga njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa. Za ostatak zrakoplova se pregovara s kompanijama Easyjet i Condor.

Prema riječima upravitelja stečajnog postupka Franka Kebekusa, najveći dio od 8.000 zaposlenih djelatnika Air Berlina bi trebao pronaći posao u tvrtkama koje su preuzele zrakoplove. Tako se očekuje da će oko 3.000 zaposlenika Air Berlina biti prebačeno u Lufthansinu niskobudžetnu kompaniju Eurowings.
HINA