Zbog “Za dom spremni” u naslovu zabranjena promocija knjige

Načelnik Općine Tisno i saborski zastupnik SDP-a Ivan Klarin zabranio je da predstavljanje knjige ‘Dnevnik u znaku Za dom spremni’ akademika Josipa Pečarića bude održano u općinskim prostorijama, nakon što je lokalni župni ured najavio za ponedjeljak, 7. kolovoza u 20 sati, promociju te knjige u tišnjanskom Društvenom domu.

“Istina je da im nismno dali suglasnost za to jer smatramo da poklič ‘Za dom spremni’ i knjiga akademika Pečarića nije u duhu antifašističke, niti domoljubne povijesti ovog mjesta i otoka Murtera. Veliku zahvalnost iskazujemo i antifašističkim borcima i i braniteljima u Domovinskom ratu i smatramo da bi predstavljanje ovakve knjige, sa službenim pozdravom iz doba NDH, bila uvreda za preko 500 obitelji s područja Murtera kojima su članovi obitelji poginuli u Drugom svjetskom ratu, boreći se protiv fašističkog okupatora kojemu je ZDS bio službeni pozdrav. U odbijenici organizatoru predstavljanja knjige, župnom uredu Tisno, napisali smo da im oni slobodno za tu promociju mogu ustupiti prostorije župe sv. Duha u Tisnom, ali korištenje Društvenog doma mi ćemo im uskratiti”, rekao nam je načelnik Klarin koji je i ranije zabranjivao u općinskim prostorijama programe za koje je smatrao da imaju veze s NDH i ustaškim nasljeđem.

Tako je u studenom 2015. godine zabranio Malonogometnom klubu Ustanik iz Splita nastup u tišnjanskoj sportskoj dvorani jer klub na svom službenom grbu ima ‘ušato’ slovo ‘U’. O tome je obavijestio i predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davora Šukera.

Don Lazar Čibarić iz tišnjanske župe kazao nam je da još nije primio službenu odbijenicu.

“Čim to bude službeno, razgovarat ću s autorom knjige o tome možemo li prebaciti promociju na drugu lokaciju”, rekao nam je.

Na pitanje je li njemu sporan poklič “Za dom spremni”, rekao je da je “bolje da to ne komentiram”.

Inače, autor knjige “Dnevnik u znaku Za dom spremni”, Josipa Pečarić, rođen je u Kotoru i doktor je matematičkih znanosti, a osim što je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), aktivni je član “The New York Academy of Science”.

Hrvatska Wikipedia kaže da je najplodniji domaći znanstvenik s oko 1.100 znanstvenih radova iz područja matematike te više od 20 publicističkih knjiga u kojima se bavi temama ključnim za razumijevanje stvaranja hrvatske države.

U njima je obrađivao teme kao što su Jasenovac, Mile Budak, Thompson, sud u Haagu, Za dom spremni itd.

U knjizi koja bi za nekoliko dana trebala biti promovirana u Tisnom, sažeo je pedesetak kolumni, dnevnika, pisama, osvrta i druge građe na temu ‘Za dom spremni’, a ovih dana diljem Hrvatske predstavlja je u društvu Zdravka Tomca, Zvonimira Hodaka i drugih govornika, piše Šibenik.in.