Zbog uragana Harvey ojačao euro: Najjači od siječnja 2015.

Na Azijskim se burzama danas trguje oprezno dok se procjenjuju štete od uragana Harvey u Teksasu, dok je tečaj eura prema dolaru dosegnuo novu najvišu razinu u dvije i pol godine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji pale oko 0,5 posto.

Burzovni indeksi u Singapuru, Hong Kongu i Šangaju porasli su, pak, između 0,3 i 0,8 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio na dobitku 0,1 posto.

Na tržištima vlada oprez dok se procjenjuju štete od Harveya, najsnažnijeg uragana koji je u posljednjih 12 godina pogodio južnu obalu Teksasa i koji je izazvao obilne kiše te velike poplave.

Na teksaškoj obali je zatvorena gotovo trećina rafinerija za preradu nafte, a u Meksičkom zaljevu 20 posto američke proizvodnje.

Zbog toga je već u petak, uoči dolaska Harveya u Teksas, cijena nafte na londonskom tržištu porasla 0,7 posto, a jutros daljnjih 0,4 posto, na 52,60 dolara po barelu.

Na američkom je tržištu, pak, cijena barela jutros skliznula 0,3 posto, na 47,70 dolara, nakon što je u petak porasla 0,9 posto.