Zbog Todorićeva bloga Bulj traži ostavku Vlade, Maras odgovore premijera, Bačić: “To su Todorićeve tvrdnje”

Najnovije tvrdnje Ivice Todorića objavljene na blogu navele su u četvrtak navečer u Saboru Mostovog zastupnika Miru Bulja da zatraži ostavku Vlade, SDP-ov Gordan Maras zatražio je odgovore od premijera Andreja Plenkovića o  Agrokoru, dok je HDZ-ov Branko Bačić upozorio kako su ti zahtjevi utemeljeni na Todorićevim tvrdnjama s bloga.

“Svima je jasno da se ministar Zdravko Marić nije izuzeo u slučaju Agrokora, da je bio sam na sastanku s Ivicom Todorićem, da je bio na sastanku u Vladi s cijelim timom ljudi, donosio odluke i davao prijedloge”, kazao je Bulj nakon stanke koju je zatražio u ime Kluba Mosta.  Podsjetio je da se Marić izuzeo iz slučaja Agrokor jer je ranije bio zaposlenik tog koncerna.

Upitao je stoga ministra Marića koji je sjedio u sabornici braneći izmjene Zakona o lokalnim porezima, je li bio na tim sastancima u Vladi na kojima je bio i Ivica Todorić.

“Ministre Mariću izađite za govornicu i kažite jeste li bili na sastancima u Vladi gdje je bio Ivica Todorić i jeste li raspravljali o slučaju Agrokor i jeste li bili sami na sastanku s Todorićem i davali smjernice kako da se ponaša. Ako ne demantira –  znači da je”, zaključio  je Bulj.

“Zbog ovoga mora otići cijela Vlada”, dodao je.

Gordan Maras (SDP) u ime kluba SDP-a rekao je da javnost zaslužuje odgovore.

Dodao je kako je ‘Zdravko Marić u sukobu interesa i da nije mogao odvojiti svoj odnos s Agrokorom te da je intenzivno komunicirao s Agrokorom, a  druge strane rekao je da se izuzima od svih odlučivanja’.

Maras je zatražio sutra odgovore od premijera Andreja Plenkovića o komunikaciji između ministrice gospodarstva Martine Dalić, povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka i Ivice Todorića.

“Zbog čega HDZ to skriva, ne daje odgovore i ignorira informacije”, upitao je Maras.

Po njegovu mišljenju riječ je o sukobu dvije frakcije HDZ-a, jedne koja je omogućila Todoriću 1990-ih stjecanje Agrokora, te drugoj interesnoj struji na čelu s ministricom Dalić.

 

HDZ: Ostavke tražite na temelju Todorićevih objava bez da itko zna je li to doista njegov blog

“Na temelju objava bloga Todorića, bez da itko zna je li to doista njegov blog, tražite ostavku Vlade i Plenkovića”, odgovorio im je Branko Bačić u ime Kluba HDZ-a.

Istaknuo je kako je sastanak u Vladi inicirao Mostov Božo Petrov i na njemu osobno nazočio. Petrov može objaviti što se tamo događalo, a HDZ je sve argumente o ministru Mariću i njegovoj ulozi u slučaju Agrokor rekao tijekom rasprave u Saboru o njegovom povjerenju, dodao je.

HDZ-ov zastupnik Bačić je također pozvao i da se pita zaposlenike Agrokora što misle o Zakonu o izvanrednoj upravi, takozvanom lex Agrokor.

“Lex Agrokor za mene osobno je najbolja intervencija bilo koje Vlade u hrvatsko gospodarstvo”, istaknuo je Bačić.

Zaključio je kako će Todorićeve objave na blogu vjerojatno imati i sudski epilog u obliku privatnih tužbi.

Hina/N.A.