Zbog samoizolacije branitelja odgođeno suđenje za trgovanje informacijama

Zbog nedolaska branitelja koji se nalaze u samoizolaciji radi koronavirusa, u ponedjeljak je na zagrebačkom Županijskom sudu odgođeno suđenje Vladi Rajiću i suoptuženicima za trgovanje informacija iz tajnih Uskočkih istraga od 2010. do 2012. godine.

Suđenje je odgađano tijekom lipnja i srpnja zbog zaraženog optuženika. U rujnu je odgođeno jer je predsjednik sudskog vijeća Tomislav Juriša bio u samoizolaciji, a sada i zbog samoizolacije dvojice odvjetnika. Suđenje se nastavlja 12. listopada, kada će formalno morati početi iz početka, jer je od zadnje održane rasprave prošlo više od tri mjeseca.

Na početku suđenja, koje je uslijedilo čak osam godina od početka istrage i gotovo četiri godine od podizanja optužnice, 13 optuženika odbacilo je sve točke Uskokove optužnice.

Prije početka suđenja krivnju je priznala policajka iz zagrebačkog odjela gospodarskoga kriminaliteta Anita Zorko pa je osuđena na uvjetnu kaznu, a optuženi policajac Vjekoslav Drnić u međuvremenu je preminuo.

Uskok je, osim njih, uz osječkog poduzetnika Biloša i Rajića koji je navodno bio mozak operacije s Igorom Mlinarom, optužio i policajce Andreu Kožić, Marka Svalinu, Branka Damjanovića, Tomislava Jerkića, Slavicu Perko i Selmu Abadžić. U slučaju je, kao najzvučnije ime, optužen i bivši direktor u Ini Josip Petrović, kasnije poznat kao konzultant MOL-a.

U razotkrivanju lanca korumpiranih policajaca koji su prodavali službene podatke Uskok je snimio sate telefonskih razgovora, a navodno su, među ostalim, ‘na tržištu’ bile informacije o Ivi Sanaderu, Milanu Bandiću, Hrvoju Petraču, narkobiznisu, kao i osjetljivim slučajevima poput afere u HAC-u.