Zbog protuzakonitog ribolova moraju platiti 36.700 kuna odštete

Nacionalno/Ilustracija

Odštetu od 26.800 kuna sa zakonskom kamatom za nezakonito ulovljenu ribu te 9.900 kuna sudskih troškova dužni su presudom osječkog Županijskog suda platiti zbog protuzakonitog ribolova koji su počinili još prije pet godina.

Bio je odličan dan za “izlet” na vodu. Dva frenda Franjo i Petar zaputili su se na rijeku Dravu kod Novog Virja. Činili su se kao najnormalniji ljudi zaljubljeni u ribolov no u jednom trenu izvukli su dvije ribolovne mreže i postavili ih u vodu. U ruke su uzeli štapove i krenuli udarati po vodi ne bi li izmamili ribu i natjerali je ravno u mrežu. Sve bi bilo super, za njih, da u prikrajku nisu bili djelatnici granične policije kojima nije dugo trebalo da “upitaju dvojac za zdravlje”. Na vodu je potom pozvan i ribočuvar.

Pet godina kasnije dogodio se, tvrde iskusni ribolovci iz Zajednice sportsko-ribolovnih klubova, presedan koji će skupo koštati ove krivolovce. No, krenimo redom… Franjo iz Novog Virja i Petar iz Đurđevca prema pravomoćnoj presudi osječkog Županijskog suda đurđevačkoj Zajednici sportsko–ribolovnih klubova dužni su platiti odštetu od 26.800 kuna sa zakonskom kamatom za nezakonito ulovljenu ribu. Uz odštetu, Franjo i Petar moraju Zajednici podmiriti i 9900 kuna sudskih troškova.

Naime, u mrežama koje je nedopušteno postavljati na Dravi bilo je čak 107,5 kilograma plotica i podusta pa je ribočuvar protiv njih podnio kaznenu prijavu zbog protuzakonitog ribolova i zaplijenio ribu koja je poslužila kao dokaz. Prije četiri i pol godine, ekspresnom presudom koprivničkog Općinskog suda kažnjeni su za protuzakonit ribolov. Nakon što su Franjo i Petar odbili prijedlog za podmirenje odštete od ribičke Zajednica, ona je pokrenula sudski spor kako bi naplatila štetu. Županijski sud u Osijeku u međuvremenu je dao za pravo Zajednici, pravomoćno.

– Ovo je prvi slučaj u Hrvatskoj u kojem krivolovci moraju platiti odštetu. Tužbu nismo podnijeli iz financijskih razloga, već da shvate da se protuzakonit ribolov ne isplati te da će sve one koji pokušavaju na taj način doći do ribe to skupo koštati – kaže Siniša Filipović, predsjednik đurđevačke Zajednice sportsko-ribolovnih klubova, prenosi Podravski.hr