Zbog propusta Ministarstva 8.000 školaraca bez udžbenika

Školska godina je započela, novac osiguran, ali nedostaje odluka Ministarstva obrazovanja. Korisnicima socijalne pomoći na račune su trebali sjesti novci za kupnju školskih udžbenika, no zbog birokratskog propusta – osam tisuća školaraca nema knjige.

Ministrica znanosti i obrazovana Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak kako je zatražila očitovanje nadležnih u Ministarstvu zbog propusta kojim više od 8000 korisnika socijalne pomoći nije primilo novac namijenjen za sufinanciranje školskih udžbenika, u iznosu od ukupno 4,5 milijuna kuna.

“Radi se o greški jedne od uprava u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Ja sam danas tražila očitovanje s obzirom da se radi o odluci koja se donosi dugi niz godina i nije nešto novo. Vjerujem da ćemo unaprijediti taj proces”, rekla je Divjak dodavši kako se ispričava roditeljima i djeci zbog tog propusta.

“Mi danas na vladi donosimo baš tu odluku i ubrzat ćemo maksimalno tako da taj novac kroz tjedan dana sjedne na račune onih kojima je i potreban”, najavila je ministrica.

Na upit hoće li netko biti kažnjen odgovorila je kako ona za taj propust preuzima odgovornost, ali i da bi u državnoj upravi trebalo bolje urediti sustave nagrađivanja i kažnjavanja.

“Ja kao ministrica preuzimam odgovornost jer je to moje Ministarstvo, ali stvarno se pokazuje da bi se sustav kažnjavanja i sustav nagrađivanja u državnoj upravi trebao puno jasnije i bolje posložiti”.

Jutarnji list objavio je u četvrtak kako više od 8000 korisnika socijalne pomoći nije primilo sredstva u ukupnom iznosu od oko 4,5 milijuna kuna namijenjena sufinanciranju školskih udžbenika. Novac za udžbenike za korisnike socijalne pomoći, a registrirano ih je 8182, osiguran je u sklopu proračuna Ministarstva znanosti o obrazovanja, no do isplate ne može doći bez odluke vlade.