Zbog požara u Kaliforniji nova evakuacija, očekuje se iznimno snažan vjetar

Ilustracija

Oko 50.000 ljudi moralo se evakuirati u subotu sjeverno od San Francisca, u Kaliforniji, gdje vlasti strahuju da će snažan vjetar koji se očekuje tijekom večeri, potaknuti širenje požara koji već danima pustoši tim krajem.

Požar “Kincade” od srijede navečer hara vinogradarskim područjem u okrugu Sonomi, bizu San Francisca. Više od 2000 vatrogasaca uz pomoć dvadesetak kanadera i stotinjak vatrogasnih vozila pokušavali su u subotu staviti požar pod nadzor.

U subotu ujutro vatrom je bilo zahvaćeno oko 10.300 hektara i tek je 10 posto požara bilo pod kontrolom. Vatra je uništila najmanje 49 kuća i prijeti još 23.500 kuća, pokazuju najnoviji podatci kalifornijske vatrogasne službe.

“Naredili smo evakuaciju oko 50.000 ljudi”, rekao je šerif okruga Sonome Mark Essick na tiskovnoj konferenciji u subotu ujutro. Vlasti su od stanovnika kojima je zaprijetio požar zatražili da do 16.00 sati po mjesnom vremenu napuste kuće na tom području koje obuhvaća gradove Healdburg i Windsor, oko 1.30 sati vožnje automobilom od San Francisca.

Kalifornijski vatrogasci su se istodobno borili s još nekoliko požara. Stotine kilometara južno požar “Tick” bio je pod kontrolom 25 posto a proširio se na više od 1800 hektara, priopćili su vatrogasci u subotu ujutro.

(Hina)