Zbog povećane prijetnje od terorizma Slovenija uvodi unutarnju kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar potvrdio je da zbog povećane prijetnje od terorizma Slovenija uvodi unutarnju kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom.

 

“Mogu potvrditi da će Slovenija uvesti unutarnji nadzor na granici s Hrvatskom i Mađarskom, o tome će Vlada odlučiti u četvrtak, a ja sam već obavijestio mađarskog i hrvatskog ministra unutarnjih poslova”, rekao je slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar.

Poklukar je poručio da Slovenija nije zadovoljna načinom na koji Hrvatska kontrolira schengensku granicu te se unaprijed ispričao ako će građani pri prelasku granice morati pokazivati osobne dokumente. Iako je riječ o privremenoj mjeri koja bi trebala trajati otprilike dva mjeseca dodao je da bi granične kontrole mogle potrajati i dulje od dva mjeseca ako se sigurnosna situacija pogorša.

Teroristička prijetnja je veća zbog sukoba na Bliskom istoku, učinit ćemo sve za sigurnost Slovenije. Vidimo što se dogodilo u Francuskoj i Belgiji. Slovenija nije iznimka”, poručio je slovenski ministar unutarnjih poslova, piše N1 Slovenija.

Ministar nije otkrio kada će kontrola na granici početi, jer o njezinom uvođenju tek trebaju razgovarati u Vladi i Europskoj komisiji.

“Vjerujem da time povećavamo sigurnost Slovenije, koja je na prvom mjestu. Situacija na Bliskom istoku je komplicirana, moramo učiniti sve što smo dužni učiniti za sigurnost Slovenije”, izjavio je Poklukar.

Na pitanje kako bi ocijenio hrvatsku zaštitu vanjske schengenske granice Poklukar je odgovorio: “Više od 40 tisuća ilegalnih prelazaka preko slovenske granice govori sve.”