Povezite se

Ličko-senjska županija

Zbog odluka gospićkog Gradskog vijeća na pomolu kriza vlasti?

Objavljeno

-

Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević/D.P.

Na sjednici gospićkog Gradskog vijeća usvojene su u petak dvije odluke čija bi realizacija bitno narušila prihodovnu stranu prijedloga proračuna za 2020. godinu, a gradonačelnik Karlo Starčevića (HSP) u subotu poručuje da, ako one ne budu povučene, izgledni su izbori.

Naime, jučer je većinom glasova usvojena Odluka o ukidanju prireza u Gradu Gospiću i Odluka o ukidanju poreza na potrošnju pića u ugostiteljskim objektima zbog čega, kako stoji na internetskoj stranici Grada, Gospić ostaje bez 3.588.000 kuna proračunskog prihoda.

„Ostanu li vijećnici HDZ-a i koalicijski partneri  pri takvom stavu i ne stave jučer usvojene odluke van snage jedino rješenje bit će novi izbori za gospićko Gradsko vijeće. Procedura proračuna pokrenuta je, a ja kao predlagatelj od svog prijedloga neću odustati, te će isključivi krivci za njegovo neusvajanje do 31. prosinca i krizu vlasti biti vijećnici HDZ-a, Nezavisne liste Darka Milinovića, HSP-AS-a i HSS-a“, izjavio je Starčević Hini.

Takvo ponašanje, kaže, podlo je ugrožavanje  najosjetljivijih skupina građana Gospića, jer sa umanjenjem prihoda za 3,5 milijuna kuna ne bi bilo sredstava za stipendiranje studenata, pripreme za maturu, potpore poduzetništvu. Ugrožen bi bio i projekt Raise Youth – za zapošljavanje mladih, nabavu školskih pribora za osnovnoškolce, financiranje produženih boravaka, Dječjeg vrtića, naknada za novorođenčad, socijalno ugroženih osoba, božićnice za umirovljenike i nezaposlene, financiranje Crvenog križa i drugih udruga, HGSS-a, vatrogastva, kulture, Razvojnog centra Ličko -senjske županije,  sufinanciranje EU projekata i drugo.

Naime, sukladno Zakonu o proračunu, gradonačelnik je uputio Prijedlog proračuna za 2020. godinu Gradskom vijeću Grada Gospića na javno savjetovanje, koje je završilo, samo je HGSS imao primjedbe, a ne i vijećnici HDZ-a, Nezavisne liste Darka Milinovića, HSP-AS-a i HSS-a.

Starčević: Izašlo se u susret birtijašima

„No na jučerašnjoj sjednici vijeća predložili su i usvojili ukidanje trošarina na alkoholna pića, tri posto poreza na potrošnju, i time izašli u susret birtijašima, a onemogućili da se ostvari moj predloženi proračun. Time se bitno narušila prihodovna strana proračuna i te su odluke provedive isključivo prije pokretanja procedure donošenja proračuna. Sada postoje samo dva načina da se izbjegne kriza i izbori – ili da ja povučem predloženi proračun, što ja neću učiniti, ili da oni na sjednici Gradskog vijeća ponište te svoje odluke”, poručio je Starčević.

On dalje objašnjava da je „obična floskula“ da će ukidanjem prireza biti znatno povećane plaće 4.200 zaposlenih građana i 1.058 umirovljenika „jer ukidanjem prireza sve prosječne plaće povećavaju se za neznatan iznos, a najviše profitiraju isključivo oni čiji su prihodi visoko iznad prosjeka RH i koji nemaju poreznih olakšica”. Čudi ga, kaže, da vijećnici HDZ-a, Nezavisne liste Darka Milinovića, HSP-AS-a i HSS-a nisu u stanju izračunati prirez poreza na dohodak i građanima dati točne informacije.

Sedamnaestoročlano Gradsko vijeće čini devet članova izabranih s koalicijske liste HDZ, HSS i HSP AS, šest članova Starčevićevog HSP-a te jedan iz SDP i jedan nezavisni.

Ličko-senjska županija

Stožer donio mjere za Ličko-senjsku županiju

Published

on

Nacionalni Stožer civilne zaštite u ponedjeljak je, na prijedlog Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije, donio nužne epidemiološke mjere za tu županiju, osim područja Grada Novalje, u trajanju od 14 dana.

U Ličko-senjskoj županiji od utorka, 22. rujna, uvodi se obveza dezinficiranja ruku i nošenja maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim objektima u kojima se obavljaju javne djelatnosti.

Na vjenčanjima i svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba, dok na ostalim privatnim svečanostima može biti prisutno najviše 20 osoba.

Na sahranama je dozvoljena prisutnost najviše 50 osoba, bez održavanja karmina, a sućut ožalošćenima ne smije se izražavati bliskim kontaktom.

Na svim javnim i društvenim okupljanjima (izložbe, priredbe, vjerska okupljanja, manifestacije i sl.) obvezna je upotreba dezinfekcijskih sredstava i nošenje maski za lice ili medicinskih maski te održavanje fizičke distance od dva metra.

Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez prisustva gledatelja.

Ucitavanje vijesti

Ličko-senjska županija

LiPO, baš će nekom biti lipo, nova regionana stranka u Ličko senjskoj županiji

Published

on

Izvor: Lika online

Na poziv dr. Igora Medveda i Senjana održan je danas radni ručak čelnika buduće stranke LiPO u Senju. Da podsjetimo, dr. Medved je sa županom Milinovićem, gradonačelnicima Otočac i Novalje, Kostelcem i Dabom, te načelnikom Brinja Fumićem trebao biti na obilježavanju pogibije policajaca u Ž.Lokvi. Zbog brojnih obveza i nepojavljivanja na tom događaju, neki su to zlonamjerno protumačili. Da bi riješio svaku dilemu da snažno podupire, a i da će biti jedan od čelnika stranke LiPO odlučio je župana Milinovića te gradonačelnike Dabu i Kostelca pozvati u Senj u nešto proširenijem sastavu.

Kako doznajemo razgovaralo se o političkoj situaciji i nadolazećim lokalnim izborima. Bolji poznavatelji političkih prilika ne dvoje da su ovo obrisi najužeg vodstva već sada s nestrpljenjem očekivane regionalne ličko-senjske stranke LiPO.

Status stranke je kako doznajemo u izradi, jedino se još dvoji zbog korona situacije na koji način će biti održana osnivačka skupština. Stranka će biti vrlo jasno demokršćanskog svjetonazora, ali u prvom planu će im biti vrlo jasno pozicioniranje Ličko-senjske županije.

Snažna podrška ovoj regionalnoj stranci za kojom, a to se osjeti, žude stanovnici Ličko-senjske županije i koju dugo iščekuju, čini se nije dvojbena. To se vidi iz činjenice da su mnoge javne osobe, braniteljske udruge te mnogi drugi jasno podržali novi projekt.

Naglašavaju da su spremni na suradnju sa svima onima kojima je dobrobit Ličko-senjske županije u prvom planu. Njihov program, kažu nam, zasnivat će se isključivo u granicama Ličko-senjske županije te podržavaju sva nastojanja ove Vladu koja  idu u smjeru jačanja decentralizacije i svih drugih projekata koji znače boljitak Ličko-senjske županije.

Po uzoru kako to radi i najjača regionalna stranka u Hrvatskoj IDS, ali s bitnom razlikom bez ikakvih primisli o autonomiji već snažnoj europskoj Hrvatskoj za koju su se zalagali hrvatski domoljubi u proteklim desetljećima.

L.O.

Ucitavanje vijesti

Ličko-senjska županija

Od ponoći u Otočcu na snagu stupaju protuepidemijske mjere

Published

on

Otočac/Izvor: D.Prša

Nacionalni stožer Civilne zaštite odobrio je Gradu Otočcu protuepidemijske mjere za zaustavljanje širenja koronavirusa jer je ovih dana u tom gradu, kao maloj sredini, 27 aktivnih slučajeva oboljelih od covida-19.

Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac rekao je za Hinu da od ponoći “stupa na snagu odgađanje svih odgodivih manifestacija, ograničavanje broja ljudi na obiteljskim okupljanjima na 20, na svadbama i pokopima na 50, te se zabranjuju posjeti Domu za starije i nemoćne sljedećih mjesec dana”.

Također, do daljnjega se u školi moraju nositi maske (osim nižih razreda) bez obzira na osiguran razmak, a maske se moraju nositi i u ugostiteljskih objektima, osim za stolom pri konzumaciji jela i pića.

Na izvanrednoj sjednici Stožera Grada Otočca odlučeno je da će se i dalje održavati nastava u osnovnoj i srednjoj školi jer je utvrđeno da nitko od oboljele djece i zaposlenika ovih dana nije bio u školi ni u kontaktu s drugim učenicima i zaposlenicima.

„Ako bude potrebno, zabranit ćemo rad škola s nastavom uživo i organizirati je na daljinu, ali smatramo da to sada nije potrebno“, rekao je Kostelac.

Pooštravanje mjera u Otočcu jako je važno kako bi se spriječilo širenje zaraze jer, usporedbe radi, 27 aktivnih slučajeva u Otočcu jednako je kao da je u Zagrebu 2000 oboljelih, i to moramo zaustaviti, zaključio je Kostelac.

Nacionano/LO

Ucitavanje vijesti

Najčitanije