Zbog niza prometnih prekršaja kažnjen s 90 dana zatvora

Izvor: D.Prša/Nacionalno

Zatvorskom kaznom od 90 dana i dvogodišnjom zabranom upravljanja vozilom kažnjen je u petak 24-godišnji vozač, kojega je prometna policija u Gračacu zaustavila zbog više najtežih prometnih prekršaja.

  Zadarska policija je priopćila da je na Prekršajni odjel Gračac u sastavu gospićkog Općinskog suda dovela 24-godišnjeg vozača Volkswagena gospićkih registracija, koji je jučer u Gračacu zaustavljen prilikom policijskog pojačanog nadzora brzine kretanja na prometnicama.

 Policija mu je alkotestiranjem izmjerila 1,97 promila alkohola u krvi, a vozio je i prije stjecanja prava na upravljanje te pod zabranom upravljanja vozilom B kategorije.

 Nakon žurnog prekršajnog postupka kažnjen je bezuvjetnom kaznom zatvora od 90 dana i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije od 24 mjeseca.

 Rješenje nadležnog suda je pravomoćno te će tijekom dana 24-godišnjak biti predan na izdržavanje kazne zatvora u zatvor u Gospiću, kažu u policiji.

 Podsjećaju na nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja osam najtežih prekršaja za koje je utvrđeno da uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu.

 To su prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h, vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila, namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala.

 Među najteže prekršaje ubraja se i odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga, vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga, upravljanje vozilom prije stjecanja prava upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova.

 Tu je i upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.