Zbog neplaćanja alimentacije otac mora u zatvor

Otac maloljetnog sina koji ni tri godine nakon uvjetne osude nije podmirio dug za alimentaciju morat će na odsluženje devetomjesečne zatvorske kazne.

Općinski sud u Varaždinu ukinuo je uvjetnu presudu 41-godišnjaku koji je ostao dužan 24 tisuće kuna neplaćene alimentacije i preinačio je u devet mjeseci zatvora.

Prije tri godine on je zbog duga od 41 tisuću kuna za alimentaciju sinu, koji je nakon rastave ostao živjeti s majkom, osuđen na uvjetnu kaznu uz obvezu da u narednih šest mjeseci podmiri cijeli iznos. No on je otplatio manje od pola duga, zbog čega će sada morati u zatvor, piše Podravski.hr

Muškarac se u međuvremenu zaposlio u Njemačkoj i sudu prijavio plaću od 2500 eura, no Općinski sud nije imao razumijevanja za njegove razloge i nije mu htio produžiti rok za otplatu duga, već je pokrenuo postupak opoziva uvjetne osude.

“Molim vas da mi još jednom produžite rok za plaćanje duga. Znate, u Njemačkoj nije lako novce zaraditi”, zavapio je otac, ali sud nije imao milosti. Poručio mu je da podigne kredit ili posudi novac, no on to nije učinio.

“Osuđeni je svoju obvezu prema malodobnom djetetu mogao izvršiti jer nije nezaposlena osoba, nije stara i nemoćna osoba za obavljanje poslova bilo kakve vrste, već je utvrđeno da je mlađe životne dobi, zaposlena, s dobrim mjesečnim primanjima, bez nekih drugih većih izdataka. Kako bi svakom roditelju trebao biti cilj da svojim radom doprinese mjesečni novčani iznos uzdržavanja za svoje dijete, a kako bi osigurao nesmetani razvoj, pa i samo školovanje do osamostaljenja svojeg djeteta, sud je smatrao da su u konkretnom slučaju postojali svi uvjeti za namirenje duga, ali on ipak nije namiren”, stoji u pravomoćnoj presudi varaždinskog Općinskog suda, zbog čega će 41-godišnjak, po svemu sudeći, ostati i bez posla u Njemačkoj, piše Podravski.hr.