Zbog navodnog nasilja u školi, u Medulin poslana inspekcija

FaH

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u srijedu je izjavila kako će prosvjetna inspekcija utvrditi što se dogodilo u školi u Medulinu u kojoj je učiteljica optužena da je udarala učenike.

Ministrica Divjak je na pitanja novinara o slučaju u školi u Medulinu rekla da je njezin pomoćnik je u kontaktu sa školom i da su organizirali da prosvjetna inspekcija izađe na teren i naglasila da postoji “nulta tolerancija za bilo kakvo nasilje u školama.”

“To je nešto za što apsolutno nemamo nikakvu toleranciju vezano uz naš sustav, bez obzira radi li se o predškoli, školi ili visokim učilištima,” istaknula je Divjak.

“Prije svega treba znati što je nadležnost ravnatelja, školskog odbora, osnivača i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Mi svoje instrumente koristimo, naš instrument je prosvjetna inspekcija, ali imamo i tim za krizno stanje za psihološku pomoć, kojeg smo ponudili školi, tako se situacija može na neki način ublažiti,” rekla je također Divjak.

I u kurikularnoj reformi naglasak se stavlja na edukaciju učitelja i stručnih službi o tomu kako rješavati bilo kakve sukobe nenasilnim načinom, bez obzira radi li se o odnosim između učenika ili o odnosim između učenika i profesora, te o odnosima između profesora, kazala je ministrica Divjak.

Općinsko državno odvjetništvo u Puli priopćilo je 6. listopada, ne navodeći o kojoj školi je riječ, da je podiglo optužnicu protiv 47-godišnje učiteljice zbog pet kaznenih djela povrede djetetovih prava. Tereti je da je od rujna 2017. do 17. siječnja 2018., “u jednoj osnovnoj školi na području Istarske županije, kao učiteljica, svjesna da svojim ponašanjem ugrožava pravilan psihički i emocionalni razvoj petoro maloljetnih učenika, te da im nanosi fizičku i emocionalnu bol, za vrijeme održavanja nastave u više navrata na različite načine udarala učenike. Time je kod ove djece izazvala strah te emocionalnu i fizičku bol.”