Zbog manjka nastavnika problemi u organizaciji nastave

AppleMark

Masovniji odlasci nastavnika na bolovanje u koronakrizi i nemogućnosti pronalaska zamjena doveli su do problema u organizaciji nastave.

Iako u potrazi za zamjenskim kadrom škole uzastopce raspisuju natječaje, nema potencijalnih kandidata. Najveća je potražnja za nastavnicima informatike, matematike, fizike, stranih jezika, po novome i nastavnika razredne nastave.

Jedino gdje nema deficita, kažu ravnatelji, su predmeti povijest i hrvatski jezik. Riječ je o starom problemu na koji su više puta upozoravali i sindikati, no sada je očito eskalirao. Zajedničko svim oglasima, bilo da zapošljavaju nastavnike na određeno ili neodređeno vrijeme, jest napomena: radno iskustvo – nije važno.

U Udruzi ravnatelja srednjih škola više su puta upozoravali ministarstvo na problem. “Ovo je stari problem…Ravnatelji slave kad nađu bilo koga motiviranoga za bilo koje radno mjesto. Godinama tražimo barem nekakav poticaj za one zaposlenike koji više rade i trude se i ništa”, kaže predsjednica Udruge, ujedno ravnateljica Upravne škole Zagreb, Suzana Hitrec.

S obzirom da je uočen nedostatak učitelja u STEM području, izmjenama propisa je omogućeno zapošljavanje i osoba koje su završile drugi studijski program s najmanje 55 ECTS bodova iz struke. Na navedeni način mogu se zaposliti učitelji matematike, fizike, kemije, prirode i biologije te tehničke kulture.

Osim toga, u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju, ako se na natječaj ne javi osoba koja ispunjava sve propisane uvjete, škola može do pet mjeseci zaposliti osobu koja ne ispunjava propisane uvjete.
Sukladno vrijedećim propisima, ne postoji zakonska mogućnost da učitelji, nastavnici i stručni suradnici rade u školskoj ustanovi nakon završetka školske godine u kojoj su navršili 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža, piše Jutarnji list.