Zbog korone opet odgođeno suđenje Zdravku Mamiću i ostalima

Foto: FB

Zbog nemogućnosti dolaska petookrivljenog Igora Krote, koji je u samoizolaciji, ponovno je odgođen početak drugog suđenja bivšem čelniku NK “Dinama” Zdravku Mamiću i šestorici okrivljenika koje Uskok tereti za zločinačko udruživanje, izvijestio je u petak osječki Županijski sud.

Suđenje je trebalo početi 19. listopada, ali je odgođeno jer je obrana drugookrivljenog Damira Vrbanovića izvijestila da je okrivljenik dobio visoku temperaturu te upućen na testiranje na koronavirus, iako se pokazalo da nije zaražen.

S obzirom na to da je petokrivljenom Igoru Kroti određena samoizolacija, predsjednik vijeća Davor Mitrović odgodio je raspravu zakazanu za 26. i 27. listopada. Predsjednik vijeća zakazao je slijedeće rasprave za 23., 24. i 30. studenoga 2020.,  te za 1., 7. i 8. prosinca s početkom u 10 sati, priopćeno je sa Suda.

U drugoj optužnici Uskok Zdravka Mamića, kojemu se sudi u odsutnosti, i još šestoricu okrivljenika  tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, izvlačenjem novca oštetili klub za oko 200 milijuna kuna.

Uz Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića, drugom Uskokovom optužnicom obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, brat Zoran Mamić, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između “Dinama” i više stranih tvrtki, iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Uskok smatra da se, u cilju realizacije opisanog plana, Zdravko Mamić, sa sinom Mariom, dogovorio da će sklapanjem tih ugovora kao i neosnovanim prepuštanjem ekonomskih prava na koja bi “Dinamo” imao pravo u budućem transferu pojedinih igrača iz “Dinama” u drugi klub, u svoju korist i korist osoba, koje će u tim fiktivnim pravnim poslovima sudjelovati, izvlačiti novac iz kluba.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK “Dinamo” neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

U listopadu 2019. potvrđena je i treća optužnica protiv Zdravka Mamića, koji je već bio osuđen za izvlačenje novca iz “Dinama”. Ta je optužnica naknadno spojena s drugom Uskokovom, a u njoj ga zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti da je od 2002. do 2007., dok je obnašao različite dužnosti u “Dinamu”, iz toga kluba izvukao 16,7 milijuna kuna.

Tužiteljstvo Mamića tereti da je novac iz “Dinama” izvlačio od 25. rujna 2002. do 8. ožujka 2007. u Zagrebu i austrijskom Klagenfurtu, dok je, kao član Izvršnog odbora kluba, a nakon toga kao izvršni dopredsjednik i član Uprave imao ovlaštenje za raspolaganje novcem po računu kluba otvorenog u banci u Austriji.

Mamića se tereti da, je u nakani da se znatno materijalno okoristi na štetu imovine kluba, raspolagao novčanim sredstvima kluba u vlastitu korist te da je nalagao prijenos iznosa od 97.492 eura (u protuvrijednosti od 730.659 kuna) na svoj račun otvoren kod banke u Austriji te osobno podigao iznos od ukupno 2,2 milijuna eura (u protuvrijednosti od 16 milijuna kuna) u gotovini, i na taj se način, na štetu kluba, okoristio u ukupnom iznosu od 2,3 milijuna eura, u protuvrijednosti od 16,7 milijuna kuna.

Zdravko Mamić je u lipnju 2018. na osječkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz “Dinama”, a neposredno uoči izricanja te presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima te danas živi u Međugorju.

Njegov brat Zoran tada je nepravomoćno osuđen na četiri godine i 11 mjeseci  zatvora, bivši “Dinamov” direktor Damir Vrbanović na tri godine zatvora, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca zatvora.