Zbog incidenta na moru, Trump Irancima

Foto: Gage Skidmore

Američki patrolni brod u utorak je ispalio upozoravajuće hice prema iranskom plovilu koje mu se previše približilo tijekom vojne vježbe u Arapskom zaljevu.

Kako javlja HINA Iranski brod je došao na 137 metara od američkog patrolnog broda USS Thunderbolt, a njegova posada nije odgovarala na radioporuke pa su američki vojnici ispalili upozoravajuće svijetleće rakete i slali zvučne signale za opasnost, objavili su američki vojni izvori. Nakon toga iranski brod se zaustavio.

“Kretanje iranskog plovila nije bilo u skladu s međunarodno priznatim pravilima puta, niti u skladu s međunarodnom morskom praksom, zbog čega je postojala mogućnost sudara”, objavila je američka mornarica u priopćenju.

Istog dana, govoreći na skupu u Youngstownu, američki predsjednik Donald Trump upozorio je iranske vlasti da se drže sporazuma o nuklearnom naoružanju, jer će u suprotnom biti suočneni s “velikim, velikim problemima”.

“To vam mogu obećati. Vjerujte mi. Pomislili biste da će reći ‘hvala vam, Sjedinjene Države, zaista vas volimo.’ No umjesto toga, oni su se okuražili. To se neće još dugo događati”, poručio je Trump s govornice u Youngstownu u saveznoj državi Ohio.