Zbog Brexita rast troškova za britanska kućanstva do tisuću funti

Kućanstva u Velikoj Britaniji mogla bi ostati bez tisuću funti godišnje zbog trgovinskih prepreka uzrokovanih Brexitom, stoji u izvješću globalne konzultantske tvrtke Oliver Wyman.

Prema najgorem scenariju, navodi se, visoke uvozne carine i regulatorna ograničenja mogla bi dovesti do ukupnog troška za gospodarstvo od 27 milijardi funti, dok bi poslovnu dobit restorana i trgovačkih centara mogli uvelike ugroziti poremećaji i prekidi u opskrbnom lancu.

U izvješću, koje su novinari BBC-a dobili na uvid, a biti će objavljeno idući tjedan, procjenjuje se da će rast troškova vjerojatno “pasti na leđa” potrošača.

Pak, čak i prema najpovoljnijem scenariju, koji isključuje rast carina i regulatornih barijera, vjerojatno je da će doći do povećanja troškova birokracije.

Naime, povećana papirologija i kašnjenja zbog carinskih kontrola vjerojatno bi povećala troškove kućanstava za jedan posto godišnje, odnosno 250 funti po kućanstvu, čime bi ukupan trošak za gospodarstvo iznosio 6,8 milijardi funti.

“Dok ishodi Brexita ostaju neizvjesni, naša analiza pokazuje da će u slučaju svakog scenarija doći do povećanja troškova za britanska kućanstva”, kazao je Duncan Brewer iz konzultantske tvrtke Oliver Wyman, koja je izradila veliku analizu ekonomskog utjecaja Brexita na sektor financijskih usluga i maloprodaju.

“Dogovor o Brexitu koji i ne bi rezultirao novim carinama s Europskom unijom ipak bi vjerojatno povećao birokratske troškove uvoza, smanjio dobit poslovnog sektora te povećao cijene za potrošače. Promatrajući cijeli lanac opskrbe i uzimajući u obzir više različitih mogućih ishoda Brexita, jedna stvar je jasna – Brexit će smanjiti dobit tvrtki iz potrošačkog sektora. Jedino pitanje je koliko, što će ovisiti o pregovorima”, ističe Brewer.

Cijene bi trebale porasti za 2,3 posto kako bi nadoknadile i osigurale da poslovni sektor ostvari jednaku dobit kao i prije Brexita.

Izvješće je u skladu s nizom drugih analiza, uključujući i one vladine, koje kažu kako je vjerojatno da će Brexit imati negativan utjecaj na gospodarstvo. (Hina)