Završne pripreme za obnovu tvrđave Klis: Investicija vrijedna oko 3,3 milijuna kuna

Snijeg na Klisu/FaH

U tijeku su završne pripreme za početak obnove tvrđavi Klisa koja će stajati oko 3,3 milijuna kuna, doznaje se u Općini Klisu.

Za osvjetljavanje objekata unutar zidina kliške tvrđave osigurano je 2,8 milijuna kuna, od čega Općina Klis izdvaja 1,4 milijuna, a 1,4 milijuna odobreno je iz fondova Europske unije. Natječaj za te radove trebao bi biti raspisan u sljedeća dva mjeseca, doznaje Hina u Općini Klisu.

Radovi na osvjetljavanju zidina unutar kliške tvrđave trebali bi biti završeni do kraja godine. Osvjetljavanjem objekta unutar zidina Kliške tvrđave povećat će se sigurnost posjetitelja, a ono će pridonijeti i produžavanju radnog vremena na tvrđavi.

Prema informacijama iz Općine Klisa, Ministarstvo kulture odobrilo je više od 500.000 kuna za konzervatorsko-arheološke radove, koje će izvesti Konzervatorski odjel iz Splita, koji će odlučivati o tijeku radova koji bi trebali završiti do ožujka 2019.

Ove godine obilježava se 370. obljetnica oslobođenja hrvatskoga povijesnog i kraljevskog grada Klisa od turskih osvajača, koji su Klis pod svojom upravom držali 110 godina. Tim će se povodom 27. i 28. srpnja održati dvodnevni povijesno-scenski spektakl “Uskočki boj za Klis”, koji priređuje Povijesna postrojba Kliški uskoci, a sudjelovat će više od 250 članova povijesnih postrojba i viteških skupina iz svih krajeva Hrvatske i iz Europe. U organizaciji Književnoga kruga iz Splita održat će se i tradicionalna manifestacija “Knjiga Mediterana”, u sklopu koje će se prirediti znanstveni skup u povodu 370. obljetnice oslobođenja Klisa od Turaka.

Kliška tvrđava smještena je na prijevoju između Kozjaka sa zapadne strane i Mosora s istočne strane, a zbog njezina strateškog položaja stoljećima su se na tom području vodile borbe. Prema povijesnim izvorima, kliška tvrđava, jedna od najistaknutijih utvrda u Hrvatskoj, prvi se put spominje u petom stoljeću. Posebno je bila važna za vrijeme turskih osvajačkih ratova, a najsjajnije razdoblje je iz doba kapetana Petra Kružića (1520.-1537.), koji je poginuo 1537., kad su je Turci i osvojili. Tvrđavu su oslobodili Mlečani 1648. godine.

Akademik povjesničar Stjepan Krasić nedavno je objavio knjigu “Kandijski rat i oslobođenje Klisa od Turaka godine 1648.”, a Općina Klis organizirat će 23. ožujka svečanu promociju te knjige.