Završilo obilježavanje žrtve Borova naselja

Vukovar, 19.11.2020.- Prigodnim komemorativnim programom u Vukovaru je obilježeno stradanje gradske četvrti Borovo naselje u Domovinskom ratu. Program je započeo ispred nekadašnjeg Borovo commercea, a potom su sudionici u Koloni sjećanja krenuli do crkve Gospe Fatimske. foto HINA/ ua

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno spomenika nestalim osobama u središtu naselja, u Vukovaru je u četvrtak završilo obilježavanje stradanja u Domovinskom ratu gradske četvrti Borova naselja.

Prije podne na obali Dunava u obližnjem Borovu održan je program Svjedočenjem protiv zaborava kojim je odana počast hrvatskim braniteljima i civilima stradalima 1991. u tome mjestu, a vijenci su položeni i svijeće zapaljene i kod spomen-obilježja na farmi Lovasu, između Borova i Dalja, gdje su iz masovne grobnice 2001. godine ekshumirane 24 žrtve ubijene u Borovu naselju i Vukovaru.

Program je počeo komemoracijom ispred negdašnje zgrade Borovo commerca, u kojoj je tijekom napada na Vukovar bila pričuvna ratna bolnica, a odatle sudionici u koloni sjećanja krenuli prema crkvi Gospe Fatimske, gdje je misu zadušnicu služio zamjenik provincijala Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Dragutin Bedeničić.

“Na današnji dan, u jutarnjim satima počeli su granatirati Borovo commerce i ubrzo se urušio glavni ulaz, a zgrada se zapalila. Podrum se međutim nije urušio. Prilikom izlaska bilo je ovdje odvajanja i jedan je dio ljudi smaknut odmah ovdje, a drugi je dio završio u Borovu Selu, Boboti”, podsjetio je na tragediju posljednji zapovjednik obrane Borova naselja Ivo Kovačić.

“19. studenoga 1991. iz Borova naselja nestalo je 167 branitelja, a ubijena je 51 osoba”, rekao je Kovačić.

Po njegovim riječima, na popisu zatočenih i nestalih iz Borova naselja još je 56 branitelja i civila.

Kći Milke Pančić Jelena zarobljena je kao 19-godišnjakinja nakon sloma obrane Borova naselja na današnji dan 1991.

“Zarobljena je u Borovo commercu i išla je pješice do Trpinjske ceste, onda su ih pometali u autobuse koji su jednim dijelom otišli preko Trpinje za Dalj, a njen autobus je otišao u Borovo Selo, gdje je viđena u školskoj dvorani. Odvedena je na ispitivanje i prema mojim saznanjima izdvojena je s drugim ženama u učionicu gdje je zadnji put i viđena”, rekla je Milka Pančić majka moleći sve koji nešto znaju o sudbini njezine kćeri da to kažu kako bi je barem pokopala u miru prije nego što umre.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nastavlja se u petak odavanjem počasti žrtvama u Veleprometu te na Ovčari.