Završetak VRO Oluja, 9. kolovoza 1995., najveći praznik općine Dvor

Dvor, 9.8.2019 - Uz nazočnost predstavnika vojnih postrojbi koje su sudjelovale u završnim akcijama VRO Oluja, na području Pounja, u Dvoru je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, obilježena 24. obljetnica završetka Oluje. foto HINA/ ua

Uz nazočnost predstavnika vojnih postrojba koje su sudjelovale u završnim akcijama vojno redarstvene operacije Oluja na području Pounja, u Dvoru je u petak pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednica Kolinde Grabar Kitarović, obilježena 24. obljetnica završetka Oluje.

 Dana 9. kolovoza 1995., kada su vojno poraženi i otjerani posljednji pripadnici agresorskih srpskih paravojnih postrojba  završila su i borbena djelovanja u Domovinskom ratu. Tako je Dvor postao posljednje oslobođeno naselje u Hrvatskoj. 

Na komemoraciji uz Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima sisačko-moslavački župan Ivo Žinić podsjetio je da je tijekom Oluje poginulo 246 branitelja, a posljednji su upravo poginuli na dvorskom ratištu.

 “Njihova žrtva neće biti zaboravljena sve dok dolazimo na ovo mjesto. Treba naglasiti da je Oluja bila bezprijekorno izvedena oslobodilačka operacija, a ne etničko čišćenje, kako nam neki žele nametnuti. Potpuno smo legalno oslobodili svoju domovinu, pa svi koji žele u njoj živjeti i koji je poštuju, dobro su došli. Ali nikom ne smijemo dopustiti da blate oslobodilačku Oluju”, istaknuo je Žinić.
 Ujedno je najavio da će jubilarna 25. obljetnica završetka Oluje iduće godine biti još svečanije obilježena, uz obnovljeno spomen obilježje, za koje već postoji projekt.

 Župan Žinić je zaključio kako danas nije lako živjeti u Dvoru, ali  on je dio Hrvatske, na čijem se cijelom području moraju osigurati uvjeti normalnog života. 
 Oslobođenje područja cijele općine Dvor i uspostava hrvatske vlasti, za malu je općinu najveći praznik, rekao je donačelnik općine Franjo Juranović. U općini s većinskim srpskim stanovništvom, dodao je, izgradnja bolje budućnosti moguća je samo slogom i zajedništvom.

Uz Spomen obilježje položeni su vijenci Sisačko-moslavačke županije, Općine Dvor, postrojba koje su sudjelovale u završnim operacijama iz zagrebačke Dubrave, Nove Gradiške, Koprivnice, Sunje, Petrinje, 2. mehanizirane bojne Gromovi i drugih postrojba. Vijence su položili i predstavnici brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, društava i klubova, te političkih stranaka. 
 Uoči komemorativne svečanosti župnik Stjepan Filipić služio je u crkvi Sv. Petra i Pavla misno slavlje za poginule hrvatske branitelje, a sudionici svečanosti sudjelovali su u “Mimoihodu pobjednika”.