Završene 43. Samoborske glazbene večeri koncertom festivalskog dream teama i gitarista Çekua

Foto: Nacionalno

Koncertom u crkvi sv. Anastazije u Samoboru su u nedjelju navečer završile 33. Samoborske  glazbene jeseni, a nastupio je festivalski ‘dream team’ – violinisti Borivoj Martinić-Jerčić i Aleksandar Ivić, violisti Aleksandar Milošev i Wladimir Kossjanenko, violončelistica Monika Leskovar, kontrabasist Ivan Nestić i pijanistica Martina Filjak, kojima se pridružio gitarist Petrit Çeku, izvijestili su u ponedjeljak organizatoru.

Ovaj komorni sastav, okupljen u Samoboru u vrijeme trajanja festivala, za završnicu je odabrao djela Čajkovskog i Šostakoviča i oduševio publiku u crkvi svete Anastazije.

Tijekom devet dana trajanja na festivalskim pozornicima u Samoboru nastupila su proslavljenih imena hrvatske i svjetske glazbene scene te mladi glazbenici.

Nastupilo je 66 glazbenika, 44 člana Simfonijskog orkestra HRT-a, a na njihovom repertoaru našlo se 60 skladbi najznačajnijih svjetskih imena. Najizvođeniji autori ovogodišnje Samoborske glazbene jeseni bili su Piazzolla, Čajkovski te Vivaldi, Schumann i Rahmanjinov.

Posebno pripremljeni programi i suradnje glazbenika obilježili su ovu sezonu, od otvaranja s programom Guitarrismo (Zoran Dukić, Petrit Çeku, Morana Pešutić, Tomislav Vukšić, Tvrtko Sarić, Krešimir Bedek, Pedro Ribeiro Rodrigues i Maroje Brčić) pa do suradnje osmero glazbenika koji su zaključili festival.

Nastupila su i dvojica mladih pijanista, Ivan Krpan i Ivan Vihor, prvi koncert na hrvatskom gostovanju izveo je Ansambla Esperanza iz Liechtensteina, zajednički su nastupili  sada već stalni gosti festivala, pijanist Jose Gallarda, violončelistica Jelena Očić, violinist Gernot Süssmuth, kojima se pridružio violist Rumen Cvetkov, a tradicionalno su u Samobor stigli Simfonijski orkesatr HRT-a i Cantus Ansambl.

Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić predstavilo je nove talente, a pobjednica je violinistica Katarina Kutnar, kojoj su pripale obje nagrade – za najbolju umjetnički dojam sponzora Erste banke i za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora čiji su pokrovitelji Hrvatsko društvo skladatelja i Grad Samobor. Katarina Kutnar će sljedeće godine na Samoborskoj glazbenoj jeseni izvesti skladbu koju će posebno za nju i Cantus Ansambl pisati skladatelj Davor Bobić.

Festival posebnu pozornost usmjerava na skladatelje kroz organizaciju Međunarodnog skladateljskog natjecanje New Note. Ovogodišnji pobjednik je španjolski skladatelj Eduardo Soutullo, čiju je skladbu Jagad za orkestar praizveo Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Vetona Marevcija.

Umjetnički ravnatelj 43. Samoborskih glazbenih večeri je Srećko Bradić, a izvršna producentica Renata Glojnarić.

Pokrovitelji 43. Samoborske glazbene jeseni su Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija i Grad Samobor. Samoborska glazbena jesen nositelj je EFFE labela, kroz projekt EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, koji je inicirala Europska udruga festivala. (H)