Završen “Hrvatski park“ u francuskom Villefranche de Rouergeu

Povodom obilježavanja 76. godišnjice stradanja hrvatskih vojnika u II. Svjetskom ratu u Villefranche de Rouerg u Francuskoj otkiven je danas komemorativni pano koji govori o tragici vojnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovom su događaju nazočili predstavnici HVIDR-a NZI-NZZ,Udruge Počasnog voda Bošnjaka, ZU PTSP-a zajedno sa veleposlanikom RH u Francuskoj Filipom Vučakom, konzulom BIH u Francuskoj, predstavnicima Hrvatske bratske zajednice i predstavnicima Bošnjačke zajednice u Francuskoj. Poseban obol ovoj svečanosti dao je gradonačelnik Villefranche de Rouergue s najbližim suradnicima.

Prije 76. godina stradali su Hrvati i Bošnjaci, pripadnici 13. divizije Waffen SS (Handshara). Davne 1943.godine hrvatski i bošnjački vojnici bili su na obuci u Francuskoj. Usprotivili su se odlasku na Ruski front i digli pobunu protiv nacista, zajedno sa francuskim pokretom otpora i stanovnicima Villefranche de Rouergue. Iako pobuna i zauzimanja grada od strane pobunjenika nije trajala dugo jer nije stigla očekivana pomoć, sudionici pobune zajedno sa djelom stanovništva su ubrzo nakon gušenja pobune smaknuti i pokopani na obližnjem Polju Mučenika (Champs des Martyrs), gdje se sada nalazi „Hrvatski park“. Ovaj događaj se vodi u Francuskoj kao jedan od prvih oružanih otpora protiv nacizma u toj zemlji. O štovanju tih hrvatskih i bošnjačkih žrtava dovoljno govori podatak kako zemljište na kojemu su pokopani svi stradali nikada nije prepušteno izgradnji, već su građani Villefranchea štovali to mjesto i na obljetnicu svake godine polagali cvijeće. U čast poginulih hrvatskih vojnika pristupnu aveniju nazvali su Avenue des Croates. Ovi su podaci istaknuti na panou napisani na četiri jezika.

U spomen na taj događaj Francuska je država 2005. u suradnji s Republikom Hrvatskom, a na poticaj preživjelih sudionika, francuskih povjesničara, udruga iz Domovinskog rata, HVIDR-e NZI-NZZ,UDVDR RH,ZUDHOS-a,UPVB i Veleposlanstva RH u Francuskoj odlučila trajno i dostojanstveno obilježiti to gubilište i dala izgradila spomen obilježije i “Hrvatski park“. Svečano otvorenje ovog spomen-kompleksa upriličeno je danas, 76 godina nakon tih tragičnih događaja. Realizaciju projekta financirala je Vlada RH, sagrađen je prema projektu Ivana Prtenjaka i odljeva kipara Vanje Radauša. Nakon dvadeset godina rada na ovom projektu park je u potpunosti završen, a samo postavljanje panoa ima za cilj da svakom posjetitelju dade točna pojašnjenje o tom događaju. Postavljanjem panoa završio je jedan dugogodišnji projekt koji je počeo davne 1999.godine kada je prva grupa Hrvatskih časnika i dočasnika došla u taj grad nakon 1943.godine i odala počast zajedno sa predstavnicima Vojnog ordinarijata RH, lokalnim preživjelim predstavnicim pokreta otpora i gradonačelnikom Villefranche de Rouergue.

Izgradnjom spomenika, parka i postavljanjem panoa Hrvatska i Francuska su ovim učinile humani čin rehbilitacije žrtava i ispravile povijesnu nepravdu, poglavito prema poginulim hrvatskim i bošnjačkim vojnicima u II. Svjetskom ratu. Program posjete završava sutra svetom misom u Lourdesu.