Završena istraga, uskoro optužnica protiv Kuščevića?

Nakon godinu i pol dana istrage, Uskok bi uskoro trebao podignuti optužnicu protiv bivšega ministra uprave Lovre Kuščevića kojega terete za milijunske malverzacije sa zemljištem na njegovu rodnom Braču.

Dnevnik neslužbeno doznaje da je Uskok zaključio istragu protiv Kuščevića, a prema zakonu ima 30 dana za podizanje optužnice.

Premda je riječ o instruktivnim rokovima koji se mogu produljivati, neslužbeno doznaju da Uskok namjerava podignuti optužnicu u roku.

Istraga protiv Kuščevića otvorena je u rujnu 2019., dva mjeseca nakon što je Kuščević, o čijim su navodnim aferama iscrpno izvještavali mediji, podnio ostavku na mjesto ministra.

Inkriminacije o kojima se pisalo, a za koje je Kuščevića osumnjičio Uskok, odnose se na vrijeme prije njegova ulaska u vladu, na vrijeme dok je obnašao dužnost načelnika Općine Nerežišća na Braču.

Nakon skidanja imuniteta i otvaranja istrage u rujnu 2019. Uskok je istragu proširivao još dva puta, a uz Kuščevića su osumnjičeni njegova supruga Zorana Kuščević, šogor Ivica Žuvić, bivši predsjednika Općinskog vijeća Nerežišća Jakša Goić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Nerežišća Svemir Obilinović i splitski poduzetnik Ante Marinović.

Kao što je svojevremenu izvijestio Uskok, nakon što su donijeli rješenja o provođenju istrage protiv Kuščevića, bivšega ministra tereti se da je bespravno dodijelio po povlaštenoj cijeni POS-ov stan svojemu šogoru Žuviću, da je sudjelovao u nezakonitoj prenamjeni svojih poljoprivrednih zemljišta u građevinska, da je primio mito od poduzetnika Marinovića kako bi još jedno zemljište prenamijenio u građevinsko, te za malverzacije pri otkupu nekretnina iz njegove vlastite tvrtke Kuščević d.o.o., koja je zatim likvidirana, a iza koje su ostala nenaplaćena dugovanja.

Kuščević je pak u svojim očitovanjima tvrdio da nije kriv ni za jednu od inkriminacija koje mu Uskok stavlja na teret, donosi Jutarnji list.