Završena ekshumacija posmrtnih ostataka 253 žrtve poslijeratnog razdoblja Drugog svjetskog rata

U tri opsežne faze rada u Gospiću ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 253 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.
Ministarstvo hrvatskih branitelja je od 20. rujna do 13. listopada 2023. provelo treću i završnu fazu ekshumacije ispred groblja sv. Marije Magdalene u Gospiću.
S obzirom na veličinu i zahtjevnost lokacije probna iskapanja i ekshumacije su provedene u više faza rada kojima je prethodilo opsežno istraživanje lokacije. Tako je proveden niz terenskih izvida i snimanja lokacije iz zraka te probna iskapanja na više izglednih mjesta – uz ogradu groblja, s istočne strane ceste i unutar igrališta, čime su potvrđeni nalazi ljudskih posmrtnih ostataka.
Prva faza probnih iskapanja i ekshumacije provedena je od 18. listopada do 5. studenog 2021. kada su ekshumirani posmrtni ostaci 84 žrtve.
Tijekom druge faze probnih iskapanja i ekshumacije, od 27. lipnja do 21. srpnja 2022. ekshumirani su posmrtni ostaci 69 žrtava.
Trećoj i završnoj fazi prethodilo je i podizanje 678m² asfaltnog sloja ceste, a od 20. rujna do 13. listopada 2023. ekshumirani su posmrtni ostaci još najmanje 100 žrtava.
Aktivnosti tijekom kojih je pregledano oko 1.800 m2 terena završene 13. listopada 2023. godine.
Ukupno su, u svim fazama, ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 253 žrtve.
Svi posmrtni ostaci žrtava bit će obrađeni klasičnim sudsko-medicinskim i antropološkim metodama, a nakon toga dostojno pokopani u zajedničku grobnicu za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja izgrađenog na Gradskom groblju Sv. Marije Magdalene u Gospiću.
Bio je to komunistički i partizanski zločinim nad hrvatskim pučanstvom Like i primorja koji su ubijani u poslijeratnom razdoblju Drugog svjetskog rata, bez ikakva prava na obranu i bez procesuiranja, u strogom središtu Gospića te u neposrednoj blizini osnovne škole i sportskih igrališta.