Završena 308. Sinjska alka, palo i srdačno rukovanje Plenkovića i Milanovića

Screenshot/Ivo Cagalj/PIXSEL

Alkar Ivo Zorica slavodobitnik je 308. Sinjske Alke, pobijedio je s ukupno osvojenih devet punata i nakon pripetavanja s Tinom Radanovićem, postao je najtrofejniji živući alkar u povijesti ove viteške igre.

Zorica je rođen 1983. godine, a dolazi iz poznate alkarske obitelji. Debitirao je kao alkar 2000. godine, a kao kopljanik 2002. godine. Od živućih alkara kopljanika u alkarskoj povijesti, ovom je Alkom Zorica postao alkar s najviše alkarskih trofeja – četiri Čoje, pet pobjeda na Bari i danas drugi slavodobitnički plamenac.

Slavodobitnika Alke Viteško alkarsko društvo (VAD) nagradilo je zlatnom plaketom Alke i novčanim iznosom od 5.500 eura, a pokrovitelj Alke, predsjednik Zoran Milanović zlatnim prstenom s hrvatskim grbom te sabljom. Alkarskog momka slavodobitnika Miljenka Lovrića Društvo je nagradilo zlatnom plaketom Alke, a pokrovitelj Alke srebrnim prstenom s hrvatskim grbom te jataganom.

Prva trka bila je za zaborav. Alkari kopljanici pogodili su tek 18 punata. U prednosti je jedini bio Ivo Zorica s tri punta, pogotkom “u sridu” užario je prepuno gledalište s oko 5.200 sjedećih i još najmanje 2 tisuće ljudi koji su stajali uz tribine popularno nazvane palke.

Tino Radanović i Josip Čačija u drugoj su trci naciljali pogodak “u sridu”, baš kao i Frano Talaja, ali je ovaj potonji stigao na vrh poretka alkara s pet punata. Po četiri su imali Tino Radanović i Ivo Zorica.

U trećoj se trci alkarskog natjecanja zamijenio redoslijed nastupanja, od onih s dva prema Talaji s pet punata pa se fokus prebacio na samu završnicu trke. Radanović i Zorica su pogodili “u dva”, a Talaji je onda bio dovoljan isti skor gađanja da bi se ovjenčao titulom. Promašio je, pa su u pripetavanje sa šest punata krenuli Radanović i Zorica, a baš je Zorica pogotkom “u sridu” osigurao još jedan alkarski trofej.

“Učvrstimo zajedništvo i radimo na dobrobit domovine”

U govoru prije Alke, alkarski vojvoda Mario Šušnjara istaknuo je demografski problem i pad broja stanovnika. “Sve nas je manje, ako želimo, a moramo zaustaviti odlazak mladih iz Hrvatske, a za to nije dovoljan samo ekonomski napredak već izgraditi još pravednije, efikasnije i humanije društvo”, rekao je Šušnjara.

Konstatirao je kako se u javnom prostoru prečesto ponavlja “neka institucije rade svoj posao” i naglasio kako je to demotivirajuće.

“Ne dopustimo da se spotičemo na prepreke senzacionalizma, populizma i nekonstruktivnih kritika već stvarajmo pozitivno ozračje i na našim kvalitetama gradimo našu budućnost, a ima ih puno”, rekao je vojvoda.

Šušnjara je istaknuo kako sportaši, a posebno naša nogometna reprezentacija mogu biti primjer kako se voli i gine za zemlju.

“I zato kao i oni, učvrstimo naše zajedništvo, volimo i radimo na dobrobit naše domovine i čuvajmo naše obitelji koje su zdravi temelj društva. Ja sam optimist i vjerujem u bolje sutra”, kazao je alkarski vojvoda.

Na viteškom nadmetanju, tradicionalno se, okupio cijeli državni vrh.

Plenković o susretu s Milanovićem

Plenković je uoči Alke izjavio da je to dio naše tradicije koja se održala u kontinuitetu. “Zadovoljstvo mi je da Vlada podržava ove aktivnosti, a posebno mi je bilo drago da smo podržali posjet Alkara u Badenu i Beču”, rekao je.

Na pitanje jesu li zatoplili odnosi s predsjednikom Milanovićem rekao je kako se uvijek kulturno pozdrave na Oluji i na Alci. “Hoće li on potpisati odluku o VSOA-i? To je na njemu, mi smo usuglasili i ja sam svoj dio papira potpisa, bilo bi dobro da i on jer su ostala četiri radna dana. Vlada i danas radi, održat ćemo telefonsku sjednicu da pomognemo Sloveniji i poslat ćemo jedan helikopter koji će im pomoći u prijevozu stvari i pomoći”, dodao je.

Što se tiče privođenja HOS-ovca uoči Oluje rekao je da je to posao policije, a ne Vlade.

Screenshot/Ivo Cagalj/PIXSELL

Tvrdi da 90 posto svih imenovanja unutar oružanih snaga su na stolu Milanovića. “Ne ponaša se sukladno zakonu jer traži nekakav paket. To je možda u njegovoj glavi, ali toga nema u zakonu”, napomenuo je.

Na pitanje o čemu su jučer pričali na Oluji samo je kroz osmijeh odgovorio: “Honeymoon (eng. medeni mjesec)”.

Milanoviću dodijeljena Zlatna plaketa Sinjske alka

Milanoviću je na nedjeljnom prijemu u Alkarskim dvorima uručena je Zlatna plaketa Alke. Na poziv predsjednika Milanovića, gošća ovogodišnje Sinjske alke je mađarska predsjednica Katlin Novak kojoj je također u Alkarskim dvorima uručena zlatna plaketa Alke.

Predsjednik Viteškog alkarskog društva (VAD) Stipe Jukić je u svojem je obraćanju nazočnima istaknuo kako je Alka jedinstvena kulturna manifestacija u cijelome svijetu.

“Sinjska alka je dugo vremena bila lokalna viteška igra ali ona je sada izrasla u hrvatski nacionalni brend pod zaštitom UNESCO-a kao svjetska nematerijalna kulturna baština”, rekao je Jukić. On je istaknuo kako je Sinska alka ove godine započela svoju internacionalizaciju gostujući nedavno u Beču.

Najavio je kako će u sklopu te internacionalizacije Sinska alka iduće godine biti predstavljena u Ženevi.

U Alkarskim dvorima nakratko su se sreli predsjednik Republike i premijer te se međusobno rukovali, a taj je prizor izazvao veliku pozornost nazočnih.

Prijemu u Alkarskim dvorima nazočili su i ministri Tomislav MedvedOleg ButkovićBranko BačićGoran RadmanMarija VučkovićŠime ErlićDavor FilipovićNikolina Brnjac i Ivan Malenica te gradonačelnici Zagreba Tomislav Tomašević i Splita Ivica Puljak.

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj izjavio je u nedjelju, uoči 308. Sinjske alke, kako bi od brojnih ministara koji su stigli u grad volio čuti odgovore na pitanja koja se tiču Sinja, primjerice brze ceste prema tom gradu, ali i zašto je HEP uveo “embargo” Vodovodu Cetinske krajine.

Bulj bi želio čuti odgovore na “sinjska” pitanja

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj izjavio je u nedjelju, uoči 308. Sinjske alke, kako bi od brojnih ministara koji su stigli u grad volio čuti odgovore na pitanja koja se tiču Sinja, primjerice brze ceste prema tom gradu, ali i zašto je HEP uveo “embargo” Vodovodu Cetinske krajine.

Volio bih od ministara čuti zbog čega je HEP uveo embargo Vodovodu Cetinske krajine, pa je građanima struja za vodu 700 eura po megavatu, a njihovim tajkunima za cent, izjavio je Bulj koji je, kao i stranačke mu kolege iz Mosta, komentirao subotnje privođenje HOS-ovaca kod Knina.

“Jučerašnji je dan bio sramotan, jer su na krajnje kukavički način pred Kninom zaustavljeni branitelji koji su privedeni i zatvoreni”, rekao je Bulj.

N1 Hrvatska / Hina