Završen Dubrovnik forum: Suradnjom do rješavanja problema

Naša pozicija je jasna. Europska komisija je obazriva u svojim komentarima. S Federicom Mogherini, podpredsjednicom Europske komisije sam načelno razgovarao o odluci arbitražnog suda o razgraničenju sa Slovenijom.

Ja očekujem daleko više u izravnom kontaktu s kolegom Cerarom. Imamo otvoren dijalog, čujemo se telefonom, viđamo se u Bruxellesu, a sada ću prvi put otići u Ljubljanu prije sastanka u Trstu. Mislim da su pozicije Slovenije jasne, kao i čvrsti i jedinstveni hrvatski stav. Bitno je da nema jednostranih poteza i da na zreo način, kao dvije prijateljske zemlje, nastojimo nastaviti rješavati otvorena bilateralna pitanja.

To je, među ostalim, naglasio predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković odgovarajući na novinarska pitanja tijekom međunarodne konferencije „Dubrovnik Forum“ čiji sudionici u hotelu Dubrovnik Palace raspravljaju o temi o „Jadransko-mediteranska suradnja i sigurnost u jugoistočnoj Europi“.

Premijer Plenković je istaknuo kako ne očekuje pritisak iz EU-a na Hrvatsku zbog nepriznavanja odluke arbitražnog suda.

Nećemo biti impresionirani. Mislim da su ovo teme bilateralanog karaktera i trebaju se urediti sukladno međunarodnom pravu, rekao je Plenković.
Podsjetio je da je Hrvatska sa Slovenijom granični problem pokušala riješiti arbitražom. U taj smo postupak ušli u dobroj vjeri, u ne baš idealnim okolnostima, jer u tadašnjih zadnjih šest mjeseci nijedno poglavlje nije bilo otvoreno ni zatvoreno.

Međutim, došlo je do protupravne radnje tijekom arbitraže i za Hrvatsku više dilema nema. Ovo je pitanje između dvije zemlje, i tako ćemo ga tretirati, kazao je premijer Plenković.

Na pitanje o najavi slovenske prosvjedne note zbog stajališta Hrvatske Plenković je odgovorio: „To je logično ako Slovenije ide s tezom da je sve bilo idealno u arbitražnom postupku. Nakon što su sudac imenovan od Slovenije i agentica sami dali ostavke, Slovenci imaju stav da je sve idealno“, rekao je Plenković dodajući kako će se sa Ljubljanom i dalje „razgovarati i naći rješenja“.

Osvrćući se na različita stajališta Njemačke i SAD-a o hrvatskom reagiranju na odluku arbitražnog suda  premijer je naglasio kako je i Hrvatska privržena poštivanju međunarodnog prava i presuda sudova i arbitraža. Ali, samo kada je sve korektno, rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.