Završava projekt D.E.P.Ra. koji je podizao svijest o depresiji

Idućeg tjedna završava trogodišnji projekt Depresije, efikasne prevencije i razumijevanja (D.E.P.Ra) koju je provodila udruga Zdravi grad iz Splita, vrijedan 150 tisuća kuna, čiji su djelatnici educirali i podizali svijest o problemu depresije, a najmlađi sudionici na tu temu priredili i multimedijalnu izložbu.

Projekt je financiralo Ministarstvo zdravstva, a kako je upozorila predsjednica udruge Andrea Russo s obzirom na to da je problem depresije među najraširenijim bolestima današnjice projekt je pomogao u smanjenju stigme i diskriminacije osoba sa depresijom u javnosti, kod poslodavaca, mladoj populaciji u Splitu i okolici, na otoku Braču te u Zagrebu. 

Partner udruzi Zdravi grad bila je općina Postira, grad Supetar i zagrebačko Zdravstveno veleučilište. Tri godine se radilo s ciljanim skupinama, posebno mladima i poslodavcima u razvijenim i manje razvijenim dijelovima Hrvatske koje se educiralo o depresiji.

“Kapaciteti i sposobnost lokalnih dionika za učinkovitije odgovore na nove zdravstvene rizike su povećani. Lokalne dionike smo kroz provođenje programa osvijestiti, educirali i potaknuli na suradnju, a to ih je osnažilo za provođenje primarne prevencije kroz poticanje zdravih životnih stilova u lokalnim sredinama i institucijama. Upoznali smo ih s europskom praksom u području prevencije i liječenja depresije, a putem medijske promocije te multimedijalne izložbe s tematikom depresije mobiliziramo i osvješćujemo javnost i medije da ovom problemu daju odgovarajući prostor”, kazala je Russo. Napomenula je i kako su s tim projektom zapravo ostvarili ideju da se o problemu depresije što više govori. 

U sklopu projekta je otvorena multimedijalna izložba čiji su autori učenici Škole likovnih umjetnosti iz Splita prikazali svoj dojam kako vide depresiju. Russo je otkrila da se oko 70 posto ljudi koji obole od depresije jednom ili više puta u životu pojavljuju u dobi od 25 do 59 godina što znači da se radi o radno aktivnom stanovništvu. Treba maknuti stigmu s te bolesti, odnosno poremećaja, dok ga s druge strane treba rano i uočiti te prepoznati zato što se depresija više ne pojavljuje kao nekad u manjim postotcima, poručila je Russo.

(Hina)