Zavod za gastroenterologiju i hepatologiju KBC Zagreb postao Centar izvrsnosti Europskog odbora za gastroenterologiju i hepatologiju

Zavod za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb postao je Centar izvrsnosti u gastroenterologiji i Edukacijski centar Europskog odbora za gastroenterologiju i hepatologiju (EBGH), koji je dio Europske unije zdravstvenih specijalista (UEMS), krovne udruge medicinskih specijalističkih struka u Europi.

Na redovitom sastanku EBGH u Ateni, pročelnik Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju i predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić izabran je za predsjednika pododbora koji provodi evaluaciju specijalističkog statusa i edukaciju u Europi kao i odobravanje statusa centara izvrsnosti EBGH.

Kao centar izvrsnosti i edukacijskim centrom EBGH istodobno je proglešen i Zavod za gastroenterologiju i hepatalogiju KBC Rijeka.

Kao Edukacijski trening centar Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC Zagreb Zavod postaje mjesto za dodatnu edukaciju kolega iz Europe, a očekuju povećani broj kandidata za temeljnu specijalističku edukaciju kako iz Hrvatske, tako iz susjednih zemalja, navodi se u priopćenju.

Na Zavodu danas radi 25 liječnika različitih razina specijalističkog znanja i vještina, tri profesora Medicinskog fakulteta (MEF) u Zagrebu, tri docenta MEF-a, pet liječnica i liječnika nalazi se u statusu specijalizanata gastroenterologije, a posebna pozornost posvećuje se njihovoj edukaciji.

“Za dobivanje statusa Centra izvrsnosti i trening centra zaslužan je vrijedan i predan rad kolega, čiji su stručna i znanstvena izvrsnost i učinkovitost, broj specijalista i specijalističkih programa koje provode, opremljenost prostora i suvremena oprema, kao i međunarodna suradnja, bili presudni kako bi se Zavod za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Zagreb dodatno pozicionirao na europskoj i svjetskoj karti medicinske i znanstvene izvrsnosti”, rekao je Krznarić.

Kao Centar izvrsnosti, Zavod će se baviti razvojem struke, edukacijom specijalizanata, kako na teorijskoj razini tako osobito u praktičnim vještinama poput gastroskopije, kolonoskopije, endoskopije tankog crijeva, kapsula endoskopije, temeljnog i naprednog ultrazvuka, uz poseban naglasak kvaliteti usluge, broju pregleda i postupaka.

“Ovakvi centri kao obavezu prihvaćaju uvođenje najnovijih metoda i tehnologija te najnovijih metoda liječenja uključujući i nove lijekove. U ovom trenutku valja istaknuti MARS sustav, takozvanu umjetnu jetru, centar za zatajenje crijevne funkcije, oprema za dijagnostiku funkcionalnih bolesti crijeva. Uz to, Zavod već primjenjuje i primjenjivat će najnovije lijekove za liječenje upalnih bolesti crijeva, novi lijek za liječenje zatajenja crijevne funkcije, kao i nove lijekove za liječenje hepatitisa C”, navodi se u priopćenju.