Zaustavimo šumsku devastaciju prostora na Banovini

Članovi Stožera Civile zaštite Grada Petrinje predvođeni gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem, načelnikom Vladom Lovrekovićem te članovima Zvonkom Ljubičićem i Antom Majićem kao i pročelnikom područnog ureda državne uprave za zaštitu i spašavanje Sisak Željkom Prpićem danas, 16.ožujka obišli su krizno područje klizišta u Prnjavoru Čuntićkom.

Konstatirano je kako je problematika velika, te kako se meritorni čimbenici moraju uključiti u rješavanje istog.

Gradonačelnik Darinko Dumbović je prigodom obilaska naglasio:

„Nažalost imamo problem koji može biti sličan Kostajnici. Smatram da svi mi koji smo uključeni u društveni život Grada Petrinje inače  trebamo dati sve od sebe da napravimo dobru ekipu, prije svega od struke. Ovo danas smo samo izvidjeli situaciju i vidimo da su ove pukotine problematične i da je cijelo brdo krenulo. Krenulo je prema desetak kuća i gospodarstvenika koji ovdje žive i koji na kraju nemaju mirnu noć. Noćas nisu spavali, osjetili su tutnjavu i normalno kroz ono sve što su vidjeli u Kostajnici i svi mislimo to se ne događa meni, to se događa nekom drugom, međutim, to se događa nama. Teren je nažalost takav kakav je. Morat ćemo aktivirati struku u onom dijelu kad su u pitanju geotehnička istraživanja, da vidimo što možemo napraviti, a prioritet su nam ove kuće koje prve mogu nastradati. Gore sam hodao po brdu i nailazeći na mnoge dijelove tla, propadali smo  i nije ugodan osjećaj kad propadaš i kad vidiš da je brdo krenulo, kad osjetite da se ispod tog brda, pukotina, osjeti šum vode, vode koja nadire.

Ovdje smo imali jako puno snijega, jugo je napravilo svoje. Sve ono što se ovdje godinama skuplja kao takav teren je evo sada i opasan za život građana. Kao gradonačelnik i saborski zastupnik uključit ću ovdje i Vladu Republike Hrvatske, Sabor  i sve one koji bi mogli donijeti odluku,a da se sačuva interes ovdje kuća, života i inače na ovom prostoru . Mislim da je priroda dala poruku čovjeku.

Čovjek je jednostavno dobio zadatak da mora voditi brigu o prirodi i ovo je ono što ide tvrdnjama što ja stalno govorim , već jedno 10 godina, da ovo područje ne zaslužuje Hrastovačke i Trgovske gore, nuklearni otpad, 700 metara zračne linije od Une, to je definitivno neprihvatljivo i svi oni koji se bave istraživanjima i koji su donijeli odluke u prostornim planovima koje su i višeg i nižeg reda, mogu si slobodno staviti prst na čelo i vidjeti da li mi koji se borimo za ovaj kraj da u budućnosti bude siguran bar kad je u pitanju ekološki život, zdrav život i sve ono što ovaj kraj zaslužuje.

Također sam naglašavao, ne samo kada je u pitanju nuklearni otpad, nego i  naše šumsko bogatstvo. Da li ta čista sječa šuma što se radi što se devastira prostor, što su se promijenili mnogi tokovi biljnog, životinjskog svijeta. Kanali više nisu kanali, putovi i ceste više nisu putovi koji su nekada bili. Jedno drvo je jasno što je statistika i što statistika pokazuje koliko njemu treba litara vode. Znamo što znači kada sasiječe jedno ogromno brdo ili kad osakatimo Zrinsku , Hrastovačku i Trgovsku goru one su milijuni kubika prošli drvne mase i prošli i uništili za sebe i ostavili pustoš, to je ono što sam htio reći kako se priroda vraća prema nama i smatram da se Hrvatske šume trebaju isto zapitati.

Ono i u Hrvatskoj Kostajnici je pitanje koliko se što iznad onog brda skidalo nekontrolirano a to se zove nekontrolirana čista sječa šume i devastacija prostora, to su nam napravile Hrvatske šume i to nažalost ide politika iz svih Vlada dosadašnje Republike Hrvatske a smatram da mi to nismo zaslužili a pogotovo zato što znamo da su odgovarali samo oni u našem sustavu politike koji su ukrali 2 metra drva a oni koji su sasjekli sve ispada kao da su karmeličanke i kao da nema nikakvoga kriminala a ja sam siguran da ima kriminala.

Ono što građani grada Petrinje i ovog prostora mogu očekivati kada ju u pitanju devastacija prostora je da ću pozvati na građanski neposluh i blokadu cesta svima onima koji ovdje sijeku šume i odvoze tu šumu dalje iz grada Petrinje a koja nam ostavlja ovakve probleme.”