Zatvor Guantanamo radit će još najmanje 25 godina

Pixabay

Zatvor Guantanamo, u kojem se uglavnom nalaze zatvorenici optuženi da su sudjelovali u napadima 11. rujna, mogao bi ostati otvoren još najmanje 25 godina.

Moramo “osigurati da naš kompleks može izdržati još 25 godina”, rekao je novinarima admiral John Ring, koji upravlja tim kontroverznim mjestom.

Nakon ukaza predsjednika Donalda Trumpa o održavanju zatvora u funkciji, “rekli su nam da ćemo biti ovdje 25 godina ili više”, dodao je on tijekom jednog od posjeta novinara koje redovito organizira američka vojska u toj američkoj enklavi na jugoistočnom vrhu kubanskog otoka, kako bi pokazala da se humano odnosi spram zatvorenika.

Trump je odlučio krajem siječnja ostaviti Guantanamo otvorenim, prekinuvši u cijelosti s opetovanim pokušajima, na kraju uzaludnim, njegova prethodnika Baracka Obame da zatvori zatvor koji napadaju zaštitnici ljudskih prava jer njegovim zatvorenicima ne sude civilni sudovi nego vojne komisije. Njihovi slučajevi izazvali su sudska osporavanja i beskrajna pomicanja rokova.

No, američki predsjednik potpisao je ukaz kojim se naređuje Pentagonu da “zadrži otvoren zatvorski kompleks Guantanamo Bayja”.

Malo potom “Pentagon nam je poslao dopis u kojem kaže: budite spremni ostati otvoreni 25 godina ili duže”, naglasio je admiral Ring.

Guantanamo je otvoren 2002., ubrzo nakon uhićenja prvih džihadista u okviru američke intervencije u Afganistanu, nakon napada 11. rujna 2001.